Kuva: <span class="photographer">Corbis RF.</span>
Kuva: Corbis RF.

Seuraavan sukupolven tietokoneet eivät luultavasti enää häiritse sinua säännöllisesti toistuvalla puhinallaan.

Seuraavan sukupolven tietokoneet eivät luultavasti enää häiritse sinua säännöllisesti toistuvalla puhinallaan. Teksasilainen yhtiö on nimittäin rakentanut tietokoneeseen nestemäiseen metalliin perustuvan jäähdytysjärjestelmän, joka on lähes äänetön. Järjestelmää esitellään ensimmäistä kertaa toukokuun loppupuolella (pidettävillä E3 2005 –messuilla.

Tietokoneiden mikrosirujen tuottama lämpö jäähdytetään perinteisesti lämpöä johtavalla kiinteällä metallilla ja mekaanisilla tuulettimilla. Uusia jäähdytyskeinoja etsitään kuitenkin jatkuvasti, sillä sirujen pakkaaminen yhä pienempiin laitteisiin vaatii yhä tehokkaampaa jäähdytystä, metelistäkin haluttaisiin eroon. Esimerkiksi Apple on kehittänyt uusimpaan tietokoneeseensa (Power Mac G5) perinteisen jäähdytysjärjestelmän rinnalla toimivan vesikiertoisen jäähdytyksen.

NanoCoolers –yhtiön nestemäiseen metalliin perustuva jäähdytys kierrättää myrkytöntä gallium-seosta sähkömagneettisilla pumpuilla, joissa ei ole lainkaan liikkuvia osia. Gallium kiehuu vasta 2000-asteisena, joten se pystyy imemään itseensä suuren määrän lämpöä ennen kuin se muuttuu kaasuksi. Neste jäähdytetään ”ilmakammiossa”, jonka lämpötila on sama kuin ympäristön. Tuulettimia ei tarvita lainkaan. NanoCoolers -yhtiön mukaan tämä järjestelmä voittaa vesijäähdytyksen mennen tullen. Ainakin se on hiljainen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla