Tuntikausia päätteen ääressä istuva on vaarassa saada laskimotukoksen ja pahimmassa tapauksessa kuolemaan johtavan keuhkoveritulpan. Uusiseelantilaisessa Malaghan –tutkimuslaitoksessa työskentevä Richard Beasley raportoi

Tuntikausia päätteen ääressä istuva on vaarassa saada laskimotukoksen ja pahimmassa tapauksessa kuolemaan johtavan keuhkoveritulpan. Uusiseelantilaisessa Malaghan –tutkimuslaitoksessa työskentevä Richard Beasley raportoi European Respiratory Journal –lehdessä 32-vuotiaasta miespotilaasta, joka menetti tajuntansa podettuaan kolme viikkoa ankaria pohjekipuja. Syyksi paljastui suuri hyytymä, joka oli irronnut verenkiertoon ja juuttunut kiinni keuhkojen verisuoneen.

Potilas ei ollut tupakkamiehiä eikä hänellä ollut perinnöllistä taipumusta veren hyytymiseen. Ainoaksi selittäväksi tekijäksi jäi työ. Hän paahtoi 12-tuntisia päiviä tauotta mikrotietokoneen kimpussa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun näyttöpäätetyö yhdistetään keuhkoveritulppaan. Laskimoverenkierron hidastumisesta ja tulppavaarasta varoitetaan lähinnä lentomatkustajia, koska he joutuvat istumaan pitkään paikallaan.

Tutkijat ovat nimenneet ilmiön eLaskimotukokseksi. Richard Beasley kollegoineen käy parhaillaan läpi sairaalatilastoja selvittääkseen oireiden yleisyyden, todetaan New Scientistin verkkouutisessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla