Monet vanhemmat pyrkivät suojelemaan lastaan allergioilta ruokarajoituksin, vaikka niistä ei tutkimusten mukaan ole hyötyä. Yllättävän usein ohjeet ovat peräisin lastenneuvoloista, jotka vastaavat astman ja allergioiden ehkäisystä Suomessa, kertoo

Monet vanhemmat pyrkivät suojelemaan lastaan allergioilta ruokarajoituksin, vaikka niistä ei tutkimusten mukaan ole hyötyä. Yllättävän usein ohjeet ovat peräisin lastenneuvoloista, jotka vastaavat astman ja allergioiden ehkäisystä Suomessa, kertoo Suomen Lääkärilehti .

Pirkanmaan neuvoloiden lääkäreille ja terveydenhoitajille 1999 suunnattu kyselytutkimus paljasti, että 67 prosenttia lääkäreistä ja 72 prosenttia terveydenhoitajista suosittelee lapsiperheille ruokarajoituksia. Usein äitejä kehoitetetaan välttämään raskauden ja imetyksen aikana yleisiä herkistäviä ruoka-aineita, kuten sitrushedelmiä, kalaa, munia ja maitoa.

Sen sijaan vain puolet lääkäreistä ja viidennes terveydenhoitajista neuvoo varomaan tupakointia ja imettämään pitkään. Vanhempien tupakoimattomuudella ja yli neljän kuukauden imetyksellä on pieni ehkäisevä vaikutus perheissä, joissa on perinnöllinen taipumus allergioihin.

Allergioiden ehkäisyohjeet annetaan Suomessa koko väestölle juuri neuvolakäyntien yhteydessä. "Suurille joukoille annettavien kaikkien suositusten on oltava hyvin perusteltuja, koska ohjeiden noudattaminen rasittaa ja rajoittaa perheiden jokapäiväistä elämää sekä aiheuttaa kustannuksia", kirjoittavat terveyskeskuslääkäri Taina Harjumaaskola ja lasten allergologian erikoislääkäri Minna Kaila katsausartikkelissaan.

Tutkimusten mukaan ruokarajoitukset voivat jopa kasvattaa allergian puhkeamisen vaaraa. Elimistön puolustusmekanismit eivät kypsy, jos ne eivät saa tutustua elinympäristön allergianaiheuttajiin.

Erilaisia allergioita esiintyy noin 20 prosenttia lapsista ja nuorista. Suurin osa allergioihin sairastuneista ei tule riskiperheistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla