New Horizons otti kuvan Ultima Thulesta kauempaa, kun se vasta lähestyi sitä. Oikealla mahdollinen malli Ultima thulen muodosta. Kuva: Nasa
New Horizons otti kuvan Ultima Thulesta kauempaa, kun se vasta lähestyi sitä. Oikealla mahdollinen malli Ultima thulen muodosta. Kuva: Nasa

6,4 miljardin kilometrin päässä sijaitseva Ultima Thule on kaukaisin kohde, joka on kuvattu läheltä.

New Horizons -luotain lähetti signaalin noin 6,4 miljardin kilometrin päästä jäiseltä Kuiperin vyöhykkeeltä. Signaali vahvisti, että että luotain ohitti onnistuneesti Ultima Thulen, joka on 32 kimoetriä pitkä ja 16 leveä. Muodoltaan jäinen kappale muistuttaa maapähkinää.

Kuiperin vyöhyke sijaitsee aurinkokuntamme uloimman planeetan eli Neptunuksen ja kääpiöplaneetta Pluton tuolla puolen. Plutolta on matkaa sinne yli 1,5 miljardi kilometriä. New Horizonsin pääkohde oli alun perin juuri Pluto, jonka se kuvasi heinäkuussa 2015.

Ultima Thule on etäisin kappale, jota ihmisen valmistama laite on nyt tutkinut läheltä. Kuvat ovat vielä utuisia, vaikka New Horizons kiisi vain 3 500 kilometrin päässä kohteesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos suunnistus meni nappiin, saadaan kappaleesta kohta myös tarkkoja kuvia. New Horizons otti niitä Nasan mukaan ainakin 900.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

New Horizonsissa on kaikkiaan seitsemän mittalaitetta. Ne kokosivat gigatavuttain tietoa kohteesta ohilennon aikana. Maahan tulee siis muutakin aineistoa jäisestä kivikappaleesta kuin kuvia.

Luotaimen radioliikennettä Maahan hoitaa kuitenkin laite, joka lähettää viestejä hyvin kapealla kaistalla. Siksi kaikki data saadaan Maahan vasta vuoden 2020 loppuun mennessä.

Silloin luotain on ehättänyt vielä kauemmas Kuiperin vyöhykkeellä. Se etenee koko ajan noin miljoona kilometriä vuorokaudessa.

Viestintä kestää yli kuusi tuntia suuntaansa, koska New Horizons on niin kaukana.

Lennonjohto Johns Hopkinsin yliopiston soveltavan fysiikan laboratoriossa tervehti tiistaina signaalia ilohuudoin ja aplodein.

”Luotain on kunnossa. Saavutimme etäisimmän kohteen koskaan”, iloitsi operaatiopäällikkö Alice Bowman.

Ensimmäinen radioviesti tarjosi tosin vain lähinnä tietoa laitteen tilasta.

Se kuitenkin vahvisti sen, että New Horizons teki itsenäisesti havainnot, jotka oli siihen ennalta ohjelmoitu ja että laitteen tietokoneen muisti on aivan täynnä. Nyt alkaa odottelu, kun dataa tulee Maahan kuukausikaupalla.

Melko pian Nasa julkaissee muutamia valittuja kuvia. Näin tutkijat ja suuri yleisö saavat esimakua siitä, mitä kaikkea New Horizons näki.

Asiassa on vain yksi mutta. Luotaimen vauhti oli kova, ja on pieni mahdollisuus, että luotain olisi kuvannut vain tyhjää avaruutta.

Tarkat kuvat vaativat sitä, että kamera on kohdistanut linssinsä Ultima Thulen pintaan, sanoi tutkija Hal Weaver.

”Me uskomme että näin kävi.”

Planeettojen tutkijat uskovat, että Ultima Thule voisi kertoa aurinkokuntamme ja varsinkin sen jäisen alueen synnystä. Kuiperin vyöhyke on melko tutkimatonta seutua.

Nyt yhden Kuiperin vyöhykkeen jäisen kappaleen muoto ja geologia paljastuvat ensi kertaa. Kuiperin vyöhykkeen kappaleet ovat pysyneet enemmän tai vähemmän samanlaisina noin 4,5 miljardia vuotta.

Meille tutut planeetat ja niiden kuut lähempänä Aurinkoa ovat kokeneet enemmän myllerryksiä aikojen saatossa.

”Tämä on todella alkeellisin kohde, jonka avaruusalus kohtaa”, sanoo Johns Hopkinsin soveltavan fysiikan laboratorion tutkija Hal Weaver verkkosivusto phys.orgille.

Ultima Thule kiertää Aurinkoa kaukana alueella, jolla on jatkuvasti hyvin kylmää eli noin 233 astetta pakkasta. Kaikki viittaa siihen, että se on säilynyt samanlaisena koko aikansa. Esimerkiksi lämpösäteily ei ole siihen juuri vaikuttanut.

jeremia2
Seuraa 
Viestejä1148

"Tarkat kuvat vaativat sitä, että kamera on kohdistanut linssinsä Ultima Thulen pintaan, sanoi tutkija Hal Weaver."

Mitä tämä tarkoittaa? Säätänyt terävyysaluuen  3500km:n tms. , vai kääntänyt kameran taas kohteeseen . Luulisi ainakin, että nuo kameran arvot on asetettu aina äärettömälle noilla kuvausetäisyyksillä? 

Sisältö jatkuu mainoksen alla