Taitelijan näkemys siitä, miten New Horizons kohtaa pikkuplaneetan Kuiperin vyöhykkeellä. Kuva: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/Steve Gribben
Taitelijan näkemys siitä, miten New Horizons kohtaa pikkuplaneetan Kuiperin vyöhykkeellä. Kuva: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/Steve Gribben

Kohtaaminen tapahtuu 2019.

Pluton ohittanut New Horizons ei lepäile. Nasa on jo valinnut kohteen, jonka ohi New Horizons lentää tammikuussa 2019.

Se on pieni jäisen Kuiperin vyöhykkeen kohde, joka tunnetaan nimellä 2014 MU69. Planeettatutkijat arvioivat, että kappaleen läpimitta on vajaat 45 kilometriä.

Pikkuplaneetta on noin kymmenen kertaa suurempi ja tuhat kertaa massiivisempi kuin ne tavalliset komeetat, jotka kiertävät Aurinkoa. Esimerkiksi 67P:n läpimitta on noin neljä kilometriä. Sitä kiertää yhä Rosetta-luotain.

Silti MU69 on paljon Plutoa pienempi. Sen massa on noin 1/10 000 Pluton massasta.

MU69 kiertää Aurinkoa yli 1,5 miljardia kilometriä kauempana kuin kääpiöplaneetta Pluto, jonka New Horizons ohitti 14. heinäkuuta.

"New Horizonsin ohilennolla keräämästä datasta on suurin osa vielä saamatta. Silti me haimme luotaimelle jo seuraavan kohteen", sanoi John Grunsfeld lennonjohdosta Nasan tiedotteessa.

New Horizons on vuoden 2016 lopussa tehnyt päätyönsä eli kuvannut Plutoa, koonnut dataa ja lähettänyt sen Maahan.

Mutta New Horizons oli alun perinkin suunniteltu lentämään Pluton jälkeen Kuiperin vyöhykkeen kohteille. Silti lennolle MU69:n lähelle on vielä haettava rahoitusta.

"MU69 on loistava valinta, koska se on muinainen Kuiperin vyöhykkeen kohde", sanoo New Horizonsin lennon pääsuunnittelija Alan Stern.

Luotaimessa on vielä ajoainetta hydratsiinia, ja sen radiolähetin on suunniteltu viestimään kaukaa ohilennon jälkeen.

Kuiperin vyöhykkeen kohteen etsintä alkoi 2011. Avaruusteleskooppi Hubble löysi kesällä 2014 viisi hyvää kohdetta, ja niistä valittiin ensiksi MU69, koska New Horizonsin polttoaine riittää siihen. Toisellekin pikkuplaneetalle ehkä lennetään.

Planeettatutkijat uskovat, että MU69:n kaltaiset jäiset pikkuplaneetat ovat Kuiperin vyöhykkeen isompien kohteiden rakennuspalikoita.

Aurinko vaikuttaa niihin enää hyvin vähän. Ne ovat ikijäässä ja kertovat, millaista aurinkokunnan reunamilla oli noin 4,6 miljardia vuotta sitten, kun se syntyi.

Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä