Kielisuutelu voi levittää bakteereita. Kuva: Shutterstock
Kielisuutelu voi levittää bakteereita. Kuva: Shutterstock

Melbournen homojen keskuudessa tehty laaja tutkimus horjuttaa käsitystä, että vain ”varsinainen seksi” altistaisi nielutippurille.

Sukupuolitauti tippurin katsotaan lähinnä tarttuvan sukupuoliyhteydessä, kuten suuseksissä tai yhdynnässä vaginaan tai peräaukkoon. Australiassa Melbournen homomiesten keskuudessa toteutettu tutkimus näyttäisi osoittavan, että nieluun tippuri tarttuu varsin usein myös kielisuudelmien kautta.

Tutkimuksessa 3 677 Melbournen julkisella sukupuoliklinikalla tippuritestissä käynyttä, keskimäärin noin kolmikymppistä homomiestä vastasi kyselyyn seksikäyttäytymisestään.

Kolmen edellisen kuukauden aikana he olivat keskimäärin vaihtaneet kielisuudelmia 4,3 kumppanin kanssa, kielisuudelleet ja harrastaneet seksiä 5,0 kumppanin kanssa sekä harrastaneet seksiä ilman kielisuudelmia 1,4 kumppanin kanssa. Seksiksi tutkimus määritteli suuseksin ja anaaliyhdynnän.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Noin kuudella prosentilla miehistä todettiin tippuri nielussa, noin kuudella prosentilla peräaukossa ja kolmella prosentilla virtsaputkessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Mitä useamman ihmisen kanssa ihminen vaihtoi kielisuudelmia, sitä enemmän nielutippurin riski kasvoi, riippumatta siitä harrastettiinko samalla seksiä”, artikkelin pääkirjoittaja apulaisprofessori Eric Chow kommmentoi tilastoanalyysin tuloksia The Washington Postille. ”Tämä haastaa sata vuotta vanhan, vakiintuneen näkemyksen, että tippuri kulkeutuu nieluun peniksen mukana.”

Tutkijat huomasivat myös, että seksikumppaneiden määrän kasvu ei lisännyt nielutippurin riskiä, kun seksin yhteydessä vältettiin kielisuudelmia.

Tutkimuksen taustalla on maailmanlaajuinen huoli tippurin yleistymisestä homomiesten keskuudessa ja se, että tippurista on maailmalla kehittynyt antibiooteille vastustuskykyisiä kantoja.

Myös Suomessa tippuri on yleistynyt. Aiemmin lähinnä seksiturismiin liitetty keski-ikäisten miesten tauti on kotimaistunut ja yleistynyt etenkin nuorten keskuudessa.

Tippuri on silti verraten harvinainen sukupuolitauti. Viime vuonna Suomessa todettiin 499 tippuritartuntaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan. Valtaosa tartunnoista todettiin miehillä, ja useimmiten tartunta oli saatu homoseksistä.

Tippurin aiheuttaa gonokokki eli Neisseria gonorrhoeae -bakteeri. Tauti on hoidettavissa antibiooteilla – kunhan niille vastustuskykyiset bakteerikannat eivät rantaudu Suomeen.

Aiemmissa tutkimuksissaan Chow kumppaneineen on havainnut, että homomiehillä nielutippuri on yleisempää nuorien keskuudessa. Nyt he havaitsivat, että nuoret homomiehet tapaavat kielisuudella seksikumppaneitaan enemmän kuin vanhemmat homomiehet.

Tutkijat arvelevat tämänkin todistavan sen puolesta, että perinteisen suuseksireitin ohella nielutippuri leviää myös kielisuudelmilla.

Tutkimus julkaistiin Sexually Transmitted Infections -lehdessä.

Vierailija

Tiedoksi lääkäreille jos sattuvat lukemaan: väitöskirja ei ole mikään protokolla. Väitöskirjan tehtävänä on osoittaa etei tarvitse nojautua protokolliin.

Vierailija

Ja tämä on uutinen kenelle, lääkäreillekö? Olisin hyvin yllättynyt jos tippuri ei tarttuisi vanupuikollakaan. Mitä siellä lääkiksessä oikeen tehdään kaikki ne vuodet?

Sisältö jatkuu mainoksen alla