Kielisuutelu voi levittää bakteereita. Kuva: Shutterstock
Kielisuutelu voi levittää bakteereita. Kuva: Shutterstock

Melbournen homojen keskuudessa tehty laaja tutkimus horjuttaa käsitystä, että vain ”varsinainen seksi” altistaisi nielutippurille.

Sukupuolitauti tippurin katsotaan lähinnä tarttuvan sukupuoliyhteydessä, kuten suuseksissä tai yhdynnässä vaginaan tai peräaukkoon. Australiassa Melbournen homomiesten keskuudessa toteutettu tutkimus näyttäisi osoittavan, että nieluun tippuri tarttuu varsin usein myös kielisuudelmien kautta.

Tutkimuksessa 3 677 Melbournen julkisella sukupuoliklinikalla tippuritestissä käynyttä, keskimäärin noin kolmikymppistä homomiestä vastasi kyselyyn seksikäyttäytymisestään.

Kolmen edellisen kuukauden aikana he olivat keskimäärin vaihtaneet kielisuudelmia 4,3 kumppanin kanssa, kielisuudelleet ja harrastaneet seksiä 5,0 kumppanin kanssa sekä harrastaneet seksiä ilman kielisuudelmia 1,4 kumppanin kanssa. Seksiksi tutkimus määritteli suuseksin ja anaaliyhdynnän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Noin kuudella prosentilla miehistä todettiin tippuri nielussa, noin kuudella prosentilla peräaukossa ja kolmella prosentilla virtsaputkessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Mitä useamman ihmisen kanssa ihminen vaihtoi kielisuudelmia, sitä enemmän nielutippurin riski kasvoi, riippumatta siitä harrastettiinko samalla seksiä”, artikkelin pääkirjoittaja apulaisprofessori Eric Chow kommmentoi tilastoanalyysin tuloksia The Washington Postille. ”Tämä haastaa sata vuotta vanhan, vakiintuneen näkemyksen, että tippuri kulkeutuu nieluun peniksen mukana.”

Tutkijat huomasivat myös, että seksikumppaneiden määrän kasvu ei lisännyt nielutippurin riskiä, kun seksin yhteydessä vältettiin kielisuudelmia.

Tutkimuksen taustalla on maailmanlaajuinen huoli tippurin yleistymisestä homomiesten keskuudessa ja se, että tippurista on maailmalla kehittynyt antibiooteille vastustuskykyisiä kantoja.

Myös Suomessa tippuri on yleistynyt. Aiemmin lähinnä seksiturismiin liitetty keski-ikäisten miesten tauti on kotimaistunut ja yleistynyt etenkin nuorten keskuudessa.

Tippuri on silti verraten harvinainen sukupuolitauti. Viime vuonna Suomessa todettiin 499 tippuritartuntaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan. Valtaosa tartunnoista todettiin miehillä, ja useimmiten tartunta oli saatu homoseksistä.

Tippurin aiheuttaa gonokokki eli Neisseria gonorrhoeae -bakteeri. Tauti on hoidettavissa antibiooteilla – kunhan niille vastustuskykyiset bakteerikannat eivät rantaudu Suomeen.

Aiemmissa tutkimuksissaan Chow kumppaneineen on havainnut, että homomiehillä nielutippuri on yleisempää nuorien keskuudessa. Nyt he havaitsivat, että nuoret homomiehet tapaavat kielisuudella seksikumppaneitaan enemmän kuin vanhemmat homomiehet.

Tutkijat arvelevat tämänkin todistavan sen puolesta, että perinteisen suuseksireitin ohella nielutippuri leviää myös kielisuudelmilla.

Tutkimus julkaistiin Sexually Transmitted Infections -lehdessä.

JepajeeMerlinmikälie
Seuraa 
Viestejä4012

Tiedoksi lääkäreille jos sattuvat lukemaan: väitöskirja ei ole mikään protokolla. Väitöskirjan tehtävänä on osoittaa etei tarvitse nojautua protokolliin.

Minijehova kysyttäessä monta ihmistä on kuollut hänen myymiinsä huumeisiin: "Viisi kaveria ja toistakymmentä tuntematonta ihan noin vähintään. En minä elättele mitään kuvitelmia tekojeni seurauksista. Kuolemantuottamukseen tai tappoon asti nuo eivät onneksi taivu, mutta kontollani ehdottomasti ovat kaikki."
Määrän voi kuulema tuplata. Mutta ei se mitään kun "rapatessa roiskuu".
https://www.tiede.fi/comment/2661957#comment-2661957

Minijehova
Seuraa 
Viestejä11462

JepajeeMerlinmikälie kirjoitti:
Kerrankin varasin ajan lekurille ja hoitaja kysyi kauan sulla on näitä oireita ollut. Sanoin kymmenen vuotta. Se oli hetken hiljaa ja kysy onko sulla ollu flunssaa hiljattain, johon vastasin että ei flunssa kestä kymmentä vuotta. Oli taas hetken hiljaa ja laittoi lähetteen johon sanoin että olen jo käynyt testeissä. Lääkäriaikaa en saanut, vaan olisi pitänyt mennä terveydenhoitajalle, taas kerran.

Vai että prinsessa mököttää jos prinsessa ei saa itse määrätä mille spesialistille menee suoraan oman arvionsa lähetteellä. Byyhyy ja nyyh.

Hoitaja kyllä passaa eteenpäin jos oma osaaminen loppuu kesken, mutta tuohon pisteeseen saakka ei päästä kotona prinsessamaisesti kiukuttelemalla prinsessan epäoikeudenmukaisesta kohtelusta.  :)

Jepajee analysoi: "Minijehovan tapauksessa menetät kaiken. Sen takia hän etsii ihmisiä joilla ei ole mitään menetettävää. Normiguruilua. Gurut ovatkin kaikki psykopaatteja.

Pitää alistua parin vuoden intensiiviaivopesuun jotta kykenee edes etäisesti ymmärtämään hänen ylivertaisuuttaan. Hän ei anna mitään. Hän listaa tarpeesi."

Sisältö jatkuu mainoksen alla