Nykyihmisellä on suhteessa kapeampi nikama. Kuva: Mikko Törmänen
Nykyihmisellä on suhteessa kapeampi nikama. Kuva: Mikko Törmänen

Pieni nikamien koko altistaa murtumille.

Nykyään suomalaiset ovat keskimäärin runsaat kymmenen senttimetriä pidempiä kuin keskiajalla. Kuitenkaan selkänikamamme eivät ole pysyneet samassa kasvuvauhdissa, osoittaa monitieteinen tutkimusryhmä.

Nikamamme eivät kasvaneet leveyttä samassa tahdissa kuin nikamat ovat saaneet lisää korkeutta ja vartalo pituutta.

”Ruumiin massan määrä on lisääntynyt. Nikama on painoa kantava elementti, joka voisi samassa suhteessa laajeta sivusuunnassa. Mutta näin ei ole tapahtunut”, kertoo Oulun yliopistossa työskentelevä arkeologian dosentti Juho-Antti Junno.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Junno ja kumppanit olivat havainneet saman ilmiön jo aikaisemmassa tutkimuksessa, jossa he vertasivat historiallisia luunäytteitä Englannista ja Ruotsista nykyään elävien suomalaisten nikamiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uudessa tutkimuksessa myös muinaisluut kuuluivat Suomen asukkaille. Ne oli saatu 1500–1800-lukujen haudoista.

Tutkimusryhmä vertasi arkeologisia luita vuosina 1966 ja 1986 syntyneiden pohjoissuomalaisten magneettikuviin.

Tutkijat huomasivat, että etenkin miesten nikamat ovat jääneet pituuskasvusta jälkeen. Naisilla suhteellinen pieneneminen oli vähäisempää.

Miksi ihmisillä 200–500 vuotta sitten oli suhteessa leveämpi nikama? Yksi mahdollinen syy voi olla se, että heidän arkensa oli fyysisesti raskaampaa kuin nykyihmisillä.

Liikunta tosiaan voi joidenkin tutkimusten mukaan suurentaa nikamia. Tätä on tutkittu Oulun yliopistossa.

”Objektiivisesti mitatulla liikunnalla oli yhteys nikaman kasvuun. Enemmän liikkuvilla oli hieman suuremmat nikamat”, Junno kertoo.

Liikkuvampi elämäntapa ei silti hänen mukaansa riitä selittämään entisaikain ihmisten suurempia nikamia ainakaan yksistään. Muitakaan selityksiä tosin ei tutkijoilla toistaiseksi ole.

Tutkimuksessaan he pohtivat sitä, että fyysinen rasitus on ollut keskiajalla hyvin toisenlaista kuin nykyajan harrasteliikunta. Muinoin ihmiset ovat saattaneet tehdä jatkuvasti raskaita töitä jo lapsesta saakka, mikä on voinut vaikuttaa luuston mittoihin.

Pienentyneestä nikamasta voi nykyajan suomalaisille koitua sekä haittaa että hyötyä.

Nikaman pienempi koko ja pyöreämpi muoto on aikaisemmissa tutkimuksissa yhdistetty korkeampaan murtumariskiin. Yleensä näet suurempi luu tarkoittaa kestävämpää luuta.

”Pienet nikamat altistavat osteoporoosiin liittyville murtumille”, kertoo Oulun yliopiston fysiatrian professori Jaro Karppinen, joka osallistui myös tutkimuksen tekoon.

Hän ei kuitenkaan potilastyössä korostaisi sitä, että nikamien muuttunut rakenne olisi syynä nykyisiin selkävaivoihin. Se voi hänen mukaansa luoda vaikutelman, ettei vaivoille voi tehdä mitään.

”Se ei ole totta. Kohtuullisella liikunnalla ja terveillä elämäntavoilla selkävaivoihin voi vaikuttaa”, Karppinen muistuttaa.

Vaikka nikaman pieni koko altistaa murtumille, se voi silti suojata toiselta vaivalta, välilevyn rappeumalta. Suuri nikama tarkoittaa yleensä myös suurta välilevyä.

Välilevyyn ei johda verisuonia, ja ravinteet kulkeutuvat siihen muulla tavoin. Suurikokoiseen välilevyyn ravinteiden matka on pidempi. Niinpä sen keskellä esiintyy jonkin verran enemmän hapen puutetta, Karppinen selittää.

Suomalaisten tutkimuksen julkaisi Scientific Reports -tiedelehti.

Kääpä
Seuraa 
Viestejä1427

Käyttäjä4499 kirjoitti:
Kääpä kirjoitti:
Luutiheys on tärkeämpää kuin nikaman leveys.
Tossa omat nikamat mitattuna.
Tiheimmillään 1.715g per kuutuosenttimetri.
En noita kaikkia osaa lukea, mutta kyykkääminen kannattaa jos haluaa luutiheydestään huolehtia.

KÄÄPÄ on vankkaa tavaraa, sehän tiedetään.

Monipuolinen lääkesieni on.

SamBody
Seuraa 
Viestejä7027

"Nykyään suomalaiset ovat keskimäärin runsaat kymmenen senttimetriä pidempiä kuin keskiajalla."

Tuo aloituslause on muuten mainio esimerkki harhaanjohtavasta uutisesta ilman suoranaista valehtelua. Opetetaankohan sitä zuurnalistikoulussa?

https://www.is.fi/terveys/art-2000001228184.html

.

Niin ja se pituuskasvu: senhän on pitkään tiedetty liittyvän nimenomaan ruokaan, sen laatuun ja määrään. Vielä 150 v sitten Suomessa kärsittiin pahemmasta nälänhädästä kuin yhdessäkään Afrikan maassa tällä vuosisadalla. Kyllä siinä rahvas tahtoo jäädä paitsi laihaksi myös pätkäksi.

http://www.vapaakielivalinta.fi/
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/5492
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla