Jos lapsi kelpuuttaa vain muutamaa ruokalajia, perheen arki voi vaikeutua ja lapsen kasvu kärsiä, tutkimuksessa havaittiin. Kuva: <span class="photographer">Silar, Wikimedia Commons</span>
Jos lapsi kelpuuttaa vain muutamaa ruokalajia, perheen arki voi vaikeutua ja lapsen kasvu kärsiä, tutkimuksessa havaittiin. Kuva: Silar, Wikimedia Commons

Jos närppiminen haittaa lapsen hyvinvointia tai perheen arkea, tilanteeseen on syytä puuttua.

Ruokapöydässä nirsoilevat lapset ovat muita useammin masentuneita ja ahdistuneita, selvisi yhdysvaltalaisessa 3 433 lapsen tutkimuksessa. Sen julkaisia Pediatric-lehti.

Tutkimuksessa 2–6-vuotiaista lapsista noin joka viides osoittautui nirsoksi. Kolmisen prosenttia valikoi suupalansa niin tarkkaan, että heidän on vaikea ruokailla muiden ihmisten seurassa. Loppua 18 prosenttia närppijöistä tutkijat kuvailivat kohtalaisen nirsoiksi.

Nirsoilijoilla esiintyi ahdistuneisuudesta kertovia oireita yli tuplaten muihin lapsiin verrattuna. Erittäin nirsoilla myös masennusta oli kaksin verroin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaikilla nirsoilu ei ole ohimenevä vaihe. Se voi vaatia vanhempien ja lääkäreiden väliintuloa, jotta haitalliset vaikutukset voidaan estää, tutkijat päättelevät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osalla lapsista nirsoilu voi kertoa tavallista herkemmistä aisteista. Koska he kokevat maut, hajut ja ruuan rakenteen hyvin voimakkaasti, tuntuvat epämiellyttävät ruuat tavattoman vastenmielisiltä.

Tavanomaisesti aistivat lapset voivat hyötyä terapiasta, jossa ahdistaviin ruokiin totutellaan vähitellen ja niistä tehdään vähemmän salaperäisiä.

Nirsoilulla ei tässä tutkimuksessa tarkoitettu satunnaista kiukuttelua ruokapöydässä. Nyt tutkittu nirsoilu rajoittaa ruokailua niin paljon, että siitä on haittaa terveydelle, kasvulle tai vanhempien ja lapsen suhteelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla