Borneonoranki on yksi uhanalaisista. Kuva: <span class="photographer"><a href=http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Malene>Malene Thyssen</a>.
</span>
Borneonoranki on yksi uhanalaisista. Kuva: Malene Thyssen.

Tuoreen tutkimuksen mukaan jopa joka kolmas nisäkäslaji on vaarassa hävitä.

Joka neljäs maanisäkäs ja joka kolmas merinisäkäs on uhanalainen, raportoi maailman 5487 tunnetun nisäkäslajin tilaa kartoittanut suurtutkimus.

Maalla nisäkkäitä verottavat eniten elinympäristöjen katoaminen sekä metsästys, valtamerissä taas saastuminen ja kalastus epäsuorine vaikutuksineen.

Edellisen kerran samantyyppinen arviointi tehtiin 1996. Nyt tehty tutkimus on kuitenkin entistä paljon laajempi, sillä merinisäkkäät ja monet muut lajit ovat mukana ensi kertaa. Huikeaan urakkaan otti osaa 1700 asiantuntijaa 130 maasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tulokset osoittivat, että ainakin 1141 nisäkäslajia uhkaa sukupuutto. "Todellinen luku voi kuitenkin olla jopa 36 prosenttia nisäkäslajeista, sillä yli 800 lajista ei saatu kattavia tietoja", varoitti tutkimusta johtanut Jan Schipper Maailman luonnonsuojelukongressissa Barcelonassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pahimmassa pulassa ovat Etelä- ja Kaakkois-Aasian nisäkkäät. Esimerkiksi 79 prosenttia näiden alueiden kädellisistä uhkaa sukupuutto.

Uhanalaisten lajien uusi "punainen lista" kuvineen löytyy Maailman luonnonsuojeluliiton sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla