Esihistoriallisen nisäkkään Hadrocodium wuin kallo on vain 12 millimetrin mittainen.
Esihistoriallisen nisäkkään Hadrocodium wuin kallo on vain 12 millimetrin mittainen.

Jurakautisen kallon tietokoneskannaus paljastaa aivojemme kehityshistoriaa. 

Nisäkkäillä on muuhun ruumiiseen verrattuna selvästi isommat aivot kuin muilla eläimillä. Syytä tähän on pohdittu pitkään.

Nyt paleontologit tarjoavat selityksen: aivojen kehitys suuremmiksi on voinut saada lähtölaukauksen siitä, että nisäkkäät ovat tarvinneet herkkää hajuaistia. Hajuaistin kehittyminen on kasvattanut evoluution myötä aivojen haistamiselle tärkeitä osia ja sitä myötä myös aivojen kokoa sekä niiden rakenteen moninaisuutta.

Amerikkalaiset paleontologit jäljittivät nisäkkäiden aivojen kehityshistoriaa jurakaudelle 190 miljoonan vuoden taakse. Tuolloin elelivät pikkuruisia jyrsijöitä muistuttavat Maganucodon ja Harorcodium wui, jotka ovat varhaisimpia tunnettuja nisäkäslajeja.

Näiden esihistoriallisten nisäkkäiden kallojen fossiileja on tutkittu jo vuosikausia, mutta sitä on tehty vain tarkastelemalla niitä ulkopuolelta. Sisäpuolisten osien mittailu ja tutkiminen ei olisi onnistunut fossiileja rikkomatta – esimerkiksi Hadrocodium wuin kallo on vain 12 millimetrin mittainen.

Nyt tutkijat pääsivät tutkimaan kallojen sisäpuolta ja aivojen rakennetta korkean resoluution tietokonekuvauksen avulla.

Fossiileja kuvattiin lääketieteessä käytetyllä tietokonetomografialla, joka muodostaa kolmiulotteisen kuvan kerroksittain otetuista röntgenkuvista. Kuvia verrattiin muiden eläinlajien fossiileihin.

"Olen tutkinut fossiileja vuosikausia, mutta vasta tietokoneskannauksen avulla oli mahdollista nähdä yksityiskohtia myös niiden sisäpuolelta. Olin kerta kaikkiaan innoissani pystyessäni näkemään 190 miljoonaa vuotta vanhan sukulaisemme aivojen muodon", kuvailee paleontologi Zhe-Xi Luo Carnegien luonnonhistoriallisesta museosta.

Zhe-Xi Luo löysi ja nimesi Hadrocodium wuin fossiilin vuonna 2001.

Kävi ilmi, että jo 190 miljoonaa vuotta sitten nisäkkäiden aivojen koko oli suurempi kuin on oletettu. Erityisesti aivojen alueet, jotka vastaavat hajuaistista, olivat kasvaneet nopeimmin ja olivat suuret varhaisilla nisäkkäillä.

Tutkijoiden mukaan tämä viittaa siihen, että varhaisten nisäkkäiden aivot alkoivat kehittyä, jotta ne selvisivät hajujen ja tuoksujen täyttämässä maailmassa. Hajuaistin avulla ne pystyivät liikkumaan öisin - välttäen joutumasta dinosaurusten saaliiksi.

Tutkimuksen julkaisi Science.

 

Tutkijat esittävät, että nykyihminen vaelsi ulos Afrikasta useaan otteeseen. Ensimmäisen seurueen lähdöstä on noin 120 000 vuotta.

Nykyihminen Homo sapiens kehittyi Afrikassa, mistä noin 60 000 vuotta sitten levittäytyi Aasian ja Euroopan puolelle joukko, josta kaikki nykyiset ei-afrikkalaiset polveutuivat.

Näin ihmislajin tarinaa on kerrottu koulukirjoissa ja tiedeuutisissa vuosien ajan. Nyt siihen on aika tehdä päivitys, toteavat alan asiantuntijat Science-lehdessä .

Arvostetun Max Planck -instituutin ja Hawaijin yliopiston tutkijat kokosivat analyysissaan yhteen joukon löytöjä, jotka on tehty Aasiassa aivan viime vuosina. Niistä saadut tutkimustulokset eivät sovi yhteen vanhan kertomuksen kanssa.

Esimerkiksi Keski- ja Etelä-Kiinasta on löydetty nykyihmisen jäänteitä, jotka on ajoitettu 70 000–120 000 vuotta vanhoiksi.

Löydöt Kaakkois-Aasiasta ja Australiasta viittaavat siihen, että nykyihminen ehti häärätä sielläkin jo ennen kuin lajimme vanhan teorian mukaan oli edes astunut jalallaan Afrikan ulkopuolelle.

Tutkijat esittävät, että nykyihminen vaelsi ulos Afrikasta useaan otteeseen. Ensimmäisen seurueen lähdöstä on noin 120 000 vuotta, siis kaksi kertaa pidempi aika kuin mitä ennen otaksuttiin.

Heidän jälkeensä muuttajia on ollut useita, kunnes suurin Afrikasta muutto nähtiin 60 000 vuotta sitten.

Jokin vanhassa tarinassa sentään pitää kutinsa: kaikki kansat Afrikan ulkopuolella polveutuvat tuosta viimeksi mainitusta joukkiosta. Syystä tai toisesta aiemmin lähteneiden ihmisten suvut ovat sammuneet.

”Varhemmin kuin 60 000 vuotta sitten Afrikasta levittäytyneet ihmiset olivat todennäköisesti pieniä metsästäjä-kerääjien ryhmiä. Ainakin jotkin näistä varhaisista levittäytyjistä jättivät vähäisiä geneettisiä jälkiä nykyisiin ihmispopulaatioihin”, selittää tutkimustiedotteessa professori Michael Petraglia Ihmisen historian Max Planck -instituutista.

Analyysissaan tutkijat liittävät tarinaan myös viimeaikaisissa geenitutkimuksissa saadut tiedot siitä, että nykyihminen pariutui sukulaislajiensa kanssa Afrikasta lähdettyään.

Nykyihmisiltä on tunnistettu niin neandertalien kuin denisovanihmisten geenejä sekä näiden lisäksi vielä tunnistamattoman ihmislajin perimää.

Tutkijoiden mukaan risteytyminen tapahtui Aasiassa, missä lajeillamme oli mahdollisuus kohdata oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa.

Alaisiaan kuunteleva ja vaatimattomasti käyttäytyvä pomo parantaa alaisten luovuutta, osoitti kiinalaisyrityksissä tehty tutkimus.

Esimiehen kannattaa rohkeasti myöntää omat virheensä ja olla vaatimaton suhteessa alaisiinsa, osoittaa uusi yhdysvaltalais-kiinalainen tutkimus.

Ohion osavaltionyliopiston liiketalouden apulaisprofessori Jasmine Hun johtamassa tutkimuksessa tarkasteltiin johtajan käytöksen vaikutusta alaisten luovuuteen kiinalaisissa it-alan yrityksissä ja nii.

Esimiehen kuunteleva ja vaatimaton käytös lisäsi tiimin luovuutta tilanteissa, joissa valtaetäisyys on pieni eli johtaja osallistuu läheisesti alaisten työhön ilman, että välissä on suurta hierarkiakuilua.

”Tällaiset johtajat helpottivat tiedon jakamista tiimin jäsenten välillä, mikä taas johti uudenlaisten ratkaisujen rohkeampaan etsimiseen”, tutkija Hu sanoo Ohion yliopiston tiedotteessa.

Kun valtaetäisyys on suuri eli johtajat ovat hyvin erillään työntekijöistä, esimiesten nöyrä käytös saatetaan nähdä jopa heikkouden merkkinä. Tässä tapauksessa nöyrä käytös alaisia kohtaan saattoi horjuttaa tiimin vakauden tunnetta. Tiimi on kenties tottunut siihen, että esimies on hallitseva ja linjaa asiat jämäkästi.

Tutkimuksessa työntekijät saivat itse arvioida johtajansa nöyryyttä tai vaatimattomuutta kuusiportaisella asteikolla. Heiltä kysyttiin muun muassa, kuinka avoin pomo heidän mielestään on palautteelle.

Valtaetäisyyttä taas mitattiin muun muassa kysymällä työntekijöiltä, uskaltavatko he ottaa esimiehen kanssa puheeksi sen, että esimerkiksi tiimin suoritus ei vastaa tavoitteissa määriteltyä. Jos tällainen vuorovaikutus on vaikeaa, tutkijat määrittelivät valtaetäisyyden suuremmaksi.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Applied Psychology.

Kysely

Onko sinulla hyvä esimies?