Intianisolentäväkoira levittää nipah-tautia.
Intianisolentäväkoira levittää nipah-tautia.

Virustaudeista valtaosa saadaan eläimiltä. 

Tutkijat arvioivat enimmäistä kertaa nisäkkäissä olevien virusten määrän ja saivat tulokseksi vähintään 320 000. Tiedon hankinta näistä voisi auttaa mahdollisesti ihmisiin leviävien tautien torjunnassa, sillä nykyään lähes 70 prosenttia virustaudeista on eläinperäisiä eli zoonooseja.

Jos kaikki virukset kartoitettaisiin, se maksaisi 4,8 miljardia euroa. Jos tyydyttäisiin selvittämään 85 prosenttia viruksista, hinta putoaisi miljardiin euroon. Se on murto-osa esimerkiksi sarsin kaltaisen pandemian aiheuttamista kustannuksista.

Nykyisin eläinperäisiin virustauteihin varaudutaan sitä mukaa kuin niitä ilmaantuu. Luonnon virusvaranto on kuitenkin valtavasti suurempi. Siksi tutkijat peräävät kattavampaa virusten kartoitusta eläinkunnasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kansainvälinen tutkijaryhmä aloitti virusten määrän selvittämisen Bangladeshin sademetsistä, missä asustaa intianlentäväkoira. Tämä hedelmälepakko on maailman suurin lentävä nisäkäs, ja se levittää nipah-virusta, joka aiheuttaa ihmisille aivokalvontulehdusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat ottivat 1 900 näytettä eläimistä ja tunnistivat niistä 55 eri virusta. Vain viisi näistä tunnettiin ennestään. Uusia oli 50, ja niistä kymmenen kuului samaan virussukuun kuin nipah.

Ekologiassa käytetyn tilastollisen laskukaavan mukaan tutkijat arvioivat, että näytteissä olisi vielä kolme muutakin tuntematonta virusta, joten kaikkiaan intianlentäväkoirissa olisi 58 virusta. Kun luku kerrottiin tunnettujen nisäkkäiden määrällä eli 5 486:lla, saatiin arvio koko nisäkäskunnan virusvarannon suuruudesta.

Tutkimuksen julkaisi mBio.

Sisältö jatkuu mainoksen alla