Yhdysvaltalainen Barry Sharpless saa puolet Nobelin kemianpalkinnosta.
Toisen puolen jakavat tasan yhdysvaltalainen William Knowles ja japanilainen Ryoji Noyori. Rahana palkinto on 10 miljoonaa Ruotsi...

Yhdysvaltalainen Barry Sharpless saa puolet Nobelin kemianpalkinnosta.

Toisen puolen jakavat tasan yhdysvaltalainen William Knowles ja japanilainen Ryoji Noyori. Rahana palkinto on 10 miljoonaa Ruotsin kruunua eli noin 6 miljoonaa markkaa.

Palkitut ovat tutkineet menetelmiä, joilla voidaan valmistaa peilikuvamolekyyleistä vain toista. Normaalissa laboratoriotyöskentelyssä tämän tyyppisistä molekyyleistä tulee kumpaakin osapuolta yhtä paljon aivan kuten ompelimossa tehdään oikean käden ja vasemman käden käsineitä yhtä paljon.

Oikeakätinen ja vasenkätinen muunnos samasta molekyylistä käyttäytyvät kuitenkin luonnossa eri tavalla. Murheellinen esimerkki tästä on 40 vuoden takainen talidomidikatastrofi, jossa myyntiin pääsi hoitoon tarkoitetun molekyylin peilikuvamuotoa. Se aiheutti korjaamattomia sikiövammoja.

Myös esimerkiksi sitrushedelmissä oleva limoneeni on joko oikeakätinen tai vasenkätinen. Toinen niistä tuoksuu sitruunalta, toinen appelsiinilta, koska muotonsa takia ne kiinnittyvät eri hajureseptoreihin.

Tällaisten seikkojen takia on tärkeää, että pystytään valmistamaan kahdesta muodosta vain sitä, jota tavoitellaan. Sharpless, Knowles ja Noyori ovat kehittäneet katalysaattorimenetelmiä, joiden ansiosta haluttua muotoa syntyy enemmän kuin ei-toivottua muotoa.

Katalysaattorin toimintaa verrataan palkintoperusteissa kättelyyn. Kättely käy nopeasti, jos oikea käsi osuu kumppanin oikeaan käteen. Jos oikea käsi ja vasen käsi kohtaavat, kättely menee sähläämiseksi.

Tällä tavalla katalysaattori pystyy erottelemaan eri molekyylimuotoja, sillä kättelyvertauksen mukaan kahdesta molekyylimuodosta enemmän ehtii syntyä sitä, jonka muoto sopii katalysaattorimolekyylin muotoon.

Sharpless on 60-vuotias Scrippsin tutkimuslaitoksen kemian professori Yhdysvalloissa.

Knowles on 84-vuotias yhdysvaltalainen biokemisti, joka jäi eläkkeelle Monsanto-yhtiöstä 1986.

Noyori on 63-vuotias Nagoyan yliopiston materiaalitutkimuskeskuksen esimies Japanissa.Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla