Nanoputkivalaisimen prototyyppi on litteä paneeli, jonka valoalueella eli keskusneliöllä on kokoa 1,5 x 1,5 senttimetriä. Kuva: Norihiro Shimoi / Tohuku University
Nanoputkivalaisimen prototyyppi on litteä paneeli, jonka valoalueella eli keskusneliöllä on kokoa 1,5 x 1,5 senttimetriä. Kuva: Norihiro Shimoi / Tohuku University

Nanoputkivalaisin pyrkii tulevaisuuden valonlähteeksi.

Japanilaistutkijat juhlivat vuoden 2014 fysiikan nobelia ”uuden vuosituhannen valaisijoina”. Palkinto tuli uraauurtavista ledeistä, jotka muuttavat sähköenergiaa valoksi 50 prosenttia tehokkaammin kuin meilläkin jo viralta pannut 1900-luvun valaisijat, hehkulamput.

Silti ledien seuraajia etsitään uutterasti. Kun maailman sähkönkulutuksesta neljäsosa menee valaistukseen ja energiansäästötavoitteet entisestään tiukentuvat, pitää löytää nykyistäkin edullisempia valonlähteitä.

Ensimmäinen ledien haastaja, nanoputkivalaisin, palaa jo laboratoriossa, kertoo Review of Scientific Instruments -lehdessä julkaistu tutkimusraportti. Senkin kehittäjät ovat Japanista, Tohukun yliopistosta.

Nanoputkivalaisin on pieni, tyhjiöön suljettu valopaneeli. Se toimii samaan tapaan kuin katodisädeputki eli kuvaputki, jota käytettiin televisioissa ennen nestekide- ja plasmanäyttöjä.

Valaisimen katodin muodostaa yksiseinäisillä hiilinanoputkilla päällystetty kalvo, ja anodin tehtävää hoitaa fosforinäyttö. Voimakkaassa sähkökentässä nanoputket lähettävät vahvaa elektronivirtaa, joka fosforiin osuessaan sytyttää sen hehkumaan valoa.

Artikkelin mukaan nanoputkivalaisin tuottaa kirkasta, tasaista valoa 60 luumenia wattia kohden. Ledeillä päästään nykyään yleisesti sataan luumeniin, mutta professori Norihiro Shimoin johdolla työskentelevä ryhmä arvioi, että jo 60 on hyvä saavutus ja riittää tekemään nanoputkista varteenotettavan valaistusvaihtoehdon tulevaisuutta ajatellen.

(Uutista on korjattu 20.11.2014 poistamalla siitä Review of Scientific Instruments -lehden julkaisijan, American Institute of Physicsin väite, jonka mukaan nanoputkivalaisin veisi virtaa sata kertaa vähemmän kuin ledit.)

Nuoska
Seuraa 
Viestejä3
Liittynyt20.10.2014

Nobelledit saivat jo kilpailijan

Eihän tässä jutussa ole päätä eikä häntää. "Nanoputkivalaisin vie virtaa sata kertaa vähemmän kuin juuri palkitut ledit." Pieni hehkulamppukin voi viedä sata kertaa vähemmän virtaa kuin led-lamppu. Jos taas oletetaan, että lamput ovat yhtä kirkkaita, nanoputkivalaisimen hyötysuhteen pitäisi olla reilusti yli 100%. "Artikkelin mukaan nanoputkivalaisin tuottaa kirkasta, tasaista valoa 60 luumenia wattia kohden. Ledeillä päästään nykyään yleisesti sataan luumeniin" "Sen minkä nanoputkivalaisin...
Lue kommentti
Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5363
Liittynyt9.1.2011

Nobelledit saivat jo kilpailijan

jos edison-kantainen ledilamppu kuluttaa 10 wattia tehoa ja se korvaa 60 watin hehkulampun, niin prosenttilaskutaitoakin olisi hyvä hieman parantaa. ks. esim. tuo lamppu 10 vuoden takuulla: http://t.homedepot.com/p/Cree-60W-Equivalent-Soft-White-2700K-A19-Dimmable-LED-Light-Bulb-6-Pack-BA19-08027OMF-12DE26-2U100/204084366
Lue kommentti

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»