Nanoputkivalaisimen prototyyppi on litteä paneeli, jonka valoalueella eli keskusneliöllä on kokoa 1,5 x 1,5 senttimetriä. Kuva: Norihiro Shimoi / Tohuku University
Nanoputkivalaisimen prototyyppi on litteä paneeli, jonka valoalueella eli keskusneliöllä on kokoa 1,5 x 1,5 senttimetriä. Kuva: Norihiro Shimoi / Tohuku University

Nanoputkivalaisin pyrkii tulevaisuuden valonlähteeksi.

Japanilaistutkijat juhlivat vuoden 2014 fysiikan nobelia ”uuden vuosituhannen valaisijoina”. Palkinto tuli uraauurtavista ledeistä, jotka muuttavat sähköenergiaa valoksi 50 prosenttia tehokkaammin kuin meilläkin jo viralta pannut 1900-luvun valaisijat, hehkulamput.

Silti ledien seuraajia etsitään uutterasti. Kun maailman sähkönkulutuksesta neljäsosa menee valaistukseen ja energiansäästötavoitteet entisestään tiukentuvat, pitää löytää nykyistäkin edullisempia valonlähteitä.

Ensimmäinen ledien haastaja, nanoputkivalaisin, palaa jo laboratoriossa, kertoo Review of Scientific Instruments -lehdessä julkaistu tutkimusraportti. Senkin kehittäjät ovat Japanista, Tohukun yliopistosta.

Nanoputkivalaisin on pieni, tyhjiöön suljettu valopaneeli. Se toimii samaan tapaan kuin katodisädeputki eli kuvaputki, jota käytettiin televisioissa ennen nestekide- ja plasmanäyttöjä.

Valaisimen katodin muodostaa yksiseinäisillä hiilinanoputkilla päällystetty kalvo, ja anodin tehtävää hoitaa fosforinäyttö. Voimakkaassa sähkökentässä nanoputket lähettävät vahvaa elektronivirtaa, joka fosforiin osuessaan sytyttää sen hehkumaan valoa.

Artikkelin mukaan nanoputkivalaisin tuottaa kirkasta, tasaista valoa 60 luumenia wattia kohden. Ledeillä päästään nykyään yleisesti sataan luumeniin, mutta professori Norihiro Shimoin johdolla työskentelevä ryhmä arvioi, että jo 60 on hyvä saavutus ja riittää tekemään nanoputkista varteenotettavan valaistusvaihtoehdon tulevaisuutta ajatellen.

(Uutista on korjattu 20.11.2014 poistamalla siitä Review of Scientific Instruments -lehden julkaisijan, American Institute of Physicsin väite, jonka mukaan nanoputkivalaisin veisi virtaa sata kertaa vähemmän kuin ledit.)

Nuoska
Seuraa 
Viestejä3
Liittynyt20.10.2014

Nobelledit saivat jo kilpailijan

Eihän tässä jutussa ole päätä eikä häntää. "Nanoputkivalaisin vie virtaa sata kertaa vähemmän kuin juuri palkitut ledit." Pieni hehkulamppukin voi viedä sata kertaa vähemmän virtaa kuin led-lamppu. Jos taas oletetaan, että lamput ovat yhtä kirkkaita, nanoputkivalaisimen hyötysuhteen pitäisi olla reilusti yli 100%. "Artikkelin mukaan nanoputkivalaisin tuottaa kirkasta, tasaista valoa 60 luumenia wattia kohden. Ledeillä päästään nykyään yleisesti sataan luumeniin" "Sen minkä nanoputkivalaisin...
Lue kommentti
Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5354
Liittynyt9.1.2011

Nobelledit saivat jo kilpailijan

jos edison-kantainen ledilamppu kuluttaa 10 wattia tehoa ja se korvaa 60 watin hehkulampun, niin prosenttilaskutaitoakin olisi hyvä hieman parantaa. ks. esim. tuo lamppu 10 vuoden takuulla: http://t.homedepot.com/p/Cree-60W-Equivalent-Soft-White-2700K-A19-Dimmable-LED-Light-Bulb-6-Pack-BA19-08027OMF-12DE26-2U100/204084366
Lue kommentti

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Yhdysvaltain terveysministeriö jakaa geeliä 400 parille useissa maissa.

Miesten e-pilleriä on yritetty kehittää vuosia. Nyt Yhdysvaltain terveysministeriön tuella alkaa kokeilu, jossa miesten ehkäisyä yritetään geelin avulla.

Käsi- ja olkavarsiin ulkoisesti siveltävä geeli lopettaa lähes kokonaan miehen sperman tuotannon.

Kokeiden on määrä alkaa huhtikuussa. Ne kestävät neljä vuotta. Yli 400 parsikuntaa osallistuu kokeeseen paitsi Yhdysvalloissa myös Britanniassa, Italiassa, Ruotsissa, Chilessä ja Keniassa.

Miehet saavat kokeeseen geelipurkin, josta geeliä voi pumpata ulos ja hieroa sitä kehoon. Mies hieroo noin puoli teelusikallista geeliä käsivarsiin ja olkapäihin joka päivä.

Geeli kuivuu iholla minuuteissa ja siirtää iholta hormoneja verenkiertoon.

”Ehkäisy ei siis vaadi mieheltä paljoa. Sitä pitää vaan muistaa käyttää päivittäin”, sanoo kokeilusta Diana Blithe helmikuun MIT Technology Review-lehdelle. Blithe johtaa ehkäisykokeiluja Yhdysvaltain terveysvirastossa NIH:ssa.

Geeli supistaa sperman tuotantoa noin kolme vuorokautta. Miehellä on siis varaa unohtaa geelin sively päiväksi tai kahdeksi.

Miehet käyttävät geeliä ainakin neljä kuukautta. Kokeen alussa myös naisilla on oma ehkäisynsä.

Tutkijat seuraavat, miten miehen spermantuotanto kehittyy. Siittiöiden pitäisi vähentyä alle yhteen miljoonaan millilitraa kohti, jotta ehkäisy toimisi tehokkaasti, sanoo Blithe. Kun siittiöitä alkaa olla miehellä enää hyvin vähän, lopettavat naiset oman ehkäisynsä.

Pari käyttää sitten geeliä ainoana ehkäisyvälineenä vuoden ajan. Geeli osoitti tehonsa pienemmässä esikokeessa, joka kesti kuusi kuukautta.

Siinä kuitenkin käytettiin kahta eri geeliä, joita täytyi sivellä eri kohtiin vartaloa. Uudessa geelissä nämä kaksi on on yhdistetty.

Tuhannen taalan kysymys on, käyttävätkö miehet tällaista kätevän tuntuista geeliä, jos se tulee yleisesti käyttöön.

Historiallisesti lääkeyhtiöt eivät ole olleet kovinkaan kiinnostuneita miesten ehkäisyn kokeiluista. Kokeet kestävät yleensä vuosia ja ovat hyvin kalliita.

Siksi miesten ehkäisyväline on riski lääkeyhtiölle, varsinkin kun naisille on jo niin monia eri mahdollisuuksia ehkäisyyn.

”Tässä on myös kysymys sukupuolten tasa-arvosta”, pohtii Régine Sitruk-Ware, Yhdysvaltain väestöliiton tutkija: ”Miehet myös ehkä jo haluavat säädellä omaa hedelmällisyyttään.”

Nuoret miehet erityisesti ovat avoimia kokeilemaan ehkäisyä, hän sanoo ja uskoo, että asenteet muuttuvat.

Tutkimus vuodelta 2010 osoitti, että noin neljännes miehistä kautta maailman voisi harkita hormonaalista ehkäisyä.

Geelissä on kaksi keinotekoista hormonia, testosteronia ja progestiinia. Progestiini on keinotekoinen keltarauhashormoni.

Geelin hormonit estävät aivolisäkkeen luteinisoivan hormonin (LH) tuotantoa ja eritystä. Silloin miehen oma testosteronin tuotanto loppuu kiveksissä, joita tuo LH stimuloi.

Testosteronin pitoisuus kiveksissä laskee niin alas, ettei se riitä enää tukemaan siittiöntuotantoa. Se siis vähenee ja voi loppua kokonaan.

Muualla elimistössä tarvitaan vähemmän testosteronia kuin kiveksissä. Tätä tarkoitusta varten oma testosteroni korvautuu geelin testosteronilla, selittää ulkopuolisena kokeilua fysiologian professori Jorma Toppari Turun yliopistosta. Hän on myös lastenendokrinologian erikoislääkäri Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.

Geelissä on siis korvaavaa testosteronia, joka on vastavoima kehon hormonien epätasapainolle, jonka progestiini kehossa aiheuttaa. Korvaava testosteroni ei kuitenkaan tuota spermaa.

Eurooppalaisiin miehiin kokeiltiin ehkäisevää hormonia 2008–2112. Kokeessa miehet saivat hormoneja injektiona kahden kuukauden välein. Se esti sperman tuotannon.

Miehet kertoivat kuitenkin, että hormonit aiheuttivat sivuoireita. Mieliala vaihteli hormonien takia ja niistä tuli muita sivuvaikutuksia.

”Tämäkin hormonaalinen ehkäisy varmasti aiheuttaa samanlaisia sivuvaikutuksia kuin aiemmat: aknea, punasolujen määrät kasvavat ja mieliala vaihtelee”, sanoo Toppari kokeilusta.

”Ehkä hyöty on kuitenkin niin suuri, että miehet sietävät nuo sivuvaikutukset.”

Ilman sikiön liikkeitä solut eivät tietäisi, pitääkö niiden kasvaa luuksi vai rustoksi. Liikkumattomuus altistaa hauraille luille ja nivelvioille.

Vain äidit tietävät, miltä tuntuu vastaanottaa potkuja ja nyrkiniskuja mahan sisältä päin. Vauvan liikehdinnällä on tärkeä tehtävä, selittävät asiaa tutkineet asiantuntijat.

Alkion pitää sätkiä kohdussa, jotta sen vielä erilaistumattomat solut saavat oikeanlaisia signaaleja. Ne ohjaavat soluja asettumaan oikeille paikoilleen ja erilaistumaan tilanteen mukaan joko luuksi tai luiden nivelkohtia suojaavaksi rustoksi.

Kehoa kannattelevien luiden pitää kasvaa lujiksi ja joustaviksi, kun taas niiden päitä yhdistävien rustojen tulee olla riittävän kimmoisia.

Kun alkion liikkeet aiemmissa kokeissa estettiin hiiren ja kanan alkioilta, luut ja rustot kasvoivat väärin: pahimmillaan luiden päät saattoivat nivelten kohdalla kasvaa jopa yhteen.

Tutkijoita vaivasi, miksi näin tapahtuu. Uusissa kokeissaan he onnistuivat hahmottamaan mekanismin, jolla liikkeet ohjaavat luiden ja rustojen kasvua.

”Uudet löytömme näyttävät, että alkion liikkeiden puuttuessa solut, joiden nivelrustoa pitäisi muodostaa, saavat vääränlaisia molekylaarisia signaaleja, jolloin yhdenlainen viesti hukkuu ja toinen vääränlainen signaali aktivoituu sen sijaan”, selittää tiedotteessa tutkimusryhmää johtanut Trinity Collegen zoologian professori Paula Murphy.

”Lyhyesti sanottuna, solut saavat signaalin ’tee luuta’, kun niiden pitäisi saada signaali, joka sanoo ’tee rustoa’.”

Seuraavaksi tutkijat yrittävät soveltaa saamaansa tietoa ja rakentaa nivelrustoa itse. Heidän on löydettävä oikea yhdistelmä biologisia ja biofysikaalisia signaaleja, jotka muodostavat lujan ja terveen nivelen.

Tutkimusryhmä toivoo, että havainto voisi pitkällä tähtäimellä hyödyttää niveltauteja sairastavia.

Jos uutta rustoa osattaisiin kasvattaa kantasoluista samaan tapaan kuin alkio kasvattaa rustot niveliensä suojaksi, voitaisiin nivelrikkoon ja -kulumiin löytää tekoniveliä pitkäikäisempiä ratkaisuja.

Rustotutkimuksen julkaisi tiedelehti Development.