Kanat ovat mainettaan fiksumpia ja samaa voi sanoa kurkilintuihin kuuluvasta amerikannokikanasta (Fulica americana). Se osaa laskea ja erottaa vieraiden munat omistaan kertoo Naturen julkaisema

Kanat ovat mainettaan fiksumpia ja samaa voi sanoa kurkilintuihin kuuluvasta amerikannokikanasta (Fulica americana). Se osaa laskea ja erottaa vieraiden munat omistaan kertoo Naturen julkaisema kalifornialaistutkimus.

Nokikanoilla esiintyy yleisesti lajin sisäistä loispesintää. Naaraat yrittävät parantaa lisääntymismenestystään munimalla toistensa pesiin. Tästä naapurit tykkäävät tietysti kyttyrää ja pyrkivät eroon vierasta munista. Kalifornian yliopistossa Santa Cruzissa työskentelevä biologi Bruce Lyon vietti neljä vuotta nokikanojen parissa ja huomasi, että naaraat ovat kehittäneet hienostuneen strategian loisimisen torpedoimiseksi. Jokainen niistä pyrkii tuottamaan väriltään ja kuvioltaan tunnistettavia munia. Poikkeavat munat sysitään yleensä syvemmälle pesään, missä ne tuhoutuvat. Epävarmat tapaukset jätetään pesän reunalle, jolloin niiden kuoriutuminen hidastuu. Se johtaa lähes väistämättä “loispoikasten” kuolemaan, koska myöhään syntyneet jäävät usein alakynteen ravintokilpailussa. Jos vieras muna muistuttaa paljon omia, sillä voi olla selviämisen mahdollisuuksia.

Yllätyksekseen Bruce Lyon huomasi, ettei loisimisen aiheuttama tungos kuitenkaan vaikuta nokikanan munimishaluihin. Vaikka pesän päällä olisi useita kutsumattomia vieraita, naaras pyöräyttää keskivertomäärän omia munia. Tästä Bruce Lyon päättelee, että linnut turvautuvat arvioinnissaan “räpylätuntuman” lisäksi laskuoppiin. “Ne ottavat lukuun vain tunnistamansa munat ja päättävät pesueen koon sen perusteella”, Lyon huomauttaa yliopiston lehdistötiedotteessa.

KUVA: Eri naaraiden munat eivät juuri muistuta toisiaan. Naaraat tunnistavat omat vieraista värityksen ja kuvioinnin perusteella (Bruce Lyon).

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla