Einsteinia uhmanneet mittaustulokset valoa nopeammista hiukkasista voivat selittyä löysällä valokaapelilla.

Viime syyskuusta lähtien maailmaa kuohuttanut uutinen valoa nopeammista neutriinoista näyttää osoittautuvan mittaustekniseksi virheeksi.

Syksyllä hiukkastutkimuskeskus Cern kertoi kahteen otteeseen Opera-tutkimushankkeen kokeista, joissa neutriinojen oli havaittu kulkevan valoa nopeammin. Se ei Einsteinin suhteellisuusteorian mukaan pitäisi olla mahdollista.

Tutkimushankkeen edustajat ovat tänään tiedottaneet yhteistyökumppaneilleen löytäneensä mittausjärjestelyistä kaksi mahdollista virhelähdettä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuten useat fyysikot ovat spekuloineet, molemmat virhelähteet liittyvät gps-järjestelmään, jonka avulla koejärjestelyn atomikellot synkronoitiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

On käynyt ilmi, että valokaapeliyhteydessä gps-järjestelmästä atomikelloihin on voinut olla ongelmia. Kaapeli on saattanut olla löysässä. Toinen mahdollinen virhelähde on oskillaattori, jota niin ikään käytettiin aikojen synkronoimisesssa.

Vielä ei kuitenkaan ole varmuutta, miten paljon kyseiset virhelähteet ovat vaikuttaneet mittaustuloksiin ja ovatko ne vaikuttaneet. Se tiedetään, että niiden vaikutus on toisiinsa nähden päinvastainen: toinen vika lyhentää mitattua aikaa, toinen pidentää sitä. Uusia mittauksia korjatulla järjestelyllä on tarkoitus tehdä toukokuussa.

Nature-lehden uutisblogin mukaan Opera-hankkeen edustajat kiistivät julkisuudessa esiintyneen tiedon, jonka mukaan löysän kaapelin aiheuttama mittausvirhe olisi täsmälleen sen suuruinen, millä neutriinot näyttivät ylittäneen valon nopeuden. 

Aiheesta lisää Syksy Räsäsen blogissa sekä Tiede-lehdessä 11/2011 s. 46.


Sisältö jatkuu mainoksen alla