Lampangin norsut ovat fiksuja.
Lampangin norsut ovat fiksuja.

Elefantit osaavat tehdä yhteistyötä siinä kuin simpanssitkin.

Thaimaassa Lambangin suojelukeskuksessa tehdyissä kokeissa elefantit osoittivat, että nekin pystyvät toimimaan yhteistuumin yhteisen tavoitteen eteen.

Tavoite testeissä oli ruoka. Elefanteille oli tarjolla suuhunpantavaa, mutta se oli pöydällä verkkoaidan takana. Ruokapöytään oli kiinnitetty köysi, jonka molemmat päät tulivat eläinten puolelle verkkoaitaa. Pöytä ja sille katettu ateria liukuivat norsujen kärsien ulottuville vasta, kun molemmat vetivät köydenpäästään yhtä aikaa.

Elefanttien yhteistyö pelasi. Ne jopa odottivat, että toveri tarttuisi köyteen, mikäli tämä oli jäänyt jälkeen. Vasta sitten ne alkoivat vetää omasta köydenpäästään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Elefantit näyttivät niin ikään tajuavan, millä lajikumppanilla oli mahdollisuus päästä "kärsiksi" köyteen ja millä ei. Ne totesivat, että köyttä oli turha vetää, jos kaverilla ei ole mahdollisuutta tarttua siihen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimus osoitti, että norsut kiinnittävät huomiota kumppanin läsnäoloon ja tekemisiin, kun ne toimivat yhdessä. Evoluutio onkin tutkijoiden mukaan varustanut elefantit simpanssien veroisilla yhteistyötaidoilla.

Tutkimuksen julkaisi PNAS.

Sisältö jatkuu mainoksen alla