Ashley Stöger ja Daniel Mietchen nauhoittavat Koshikin ääntelyä
Ashley Stöger ja Daniel Mietchen nauhoittavat Koshikin ääntelyä

Kärsä toimii ääntämisen apuvälineenä. 

Eteläkorealaisessa eläintarhassa asustava aasiannorsu nimeltä Koshik osaa jäljitellä koreaa niin, että koreankieliset ihmiset tunnistavat lausutut sanat vaivatta. Viisi eri sanaa taitava norsu auttaa tutkijoiden mukaan ymmärtämään äänneoppimisen evoluutiota ja biologiaa.

Koshikin osaamat sanat ovat "annyong" ("hei"), "anja" ("istu "), "aniya" ("ei"), "nuo" ("makuulle"), and "choah" ("hyvä"). Niitä ääntäessään norsu käyttää apunaan kärsää.

Eläin osaa jäljitellä tarkoin kouluttajiensa äänenkorkeutta ja -väriä. "Se on vaikuttava suoritus, kun ottaa huomioon eläimen koon, pitkän ääniväylän ja muut anatomiset erot norsun ja ihmisen välillä", sanoo Wienin yliopiston tutkija Angela Stöger.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Analyysi Koshinkin ääntämistä sanoista ei osoittanut vain selviä yhtäläisyyksiä ihmisääneen vaan myös selviä eroja norsun tavalliseen ääntelyyn.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Äänten jäljittelyä on havaittu aiemminkin. Afrikannorsujen on kuultu ääntelevän kuorma-autojen moottoreiden tavoin. Kazakstanilaisessa eläintarhassa asutavan aasiannorsun taas on kuultu puhuvan venäjää ja kazakkia. Näitä tapauksia ei kuitenkaan ole tieteellisesti tutkittu.

Tutkijat testasivat Koshikin taitoja kuunteluttamalla nauhoitteita sen ääntelystä ihmisillä, jotka puhuvat äidinkielenään koreaa. Nämä kirjoittivat muistiin, mitä sanoja uskoivat kuulleensa. Yksimielisyys sanoista oli suuri.

Norsu ilmeisesti oppi jäljittelemään ihmisen sanoja nuoruudessaan, kun se oli ainoa norsu eteläkorealaisessa eläintarhassa viiden vuoden ajan. Se oli kehityksen ja kiintymyssuhteiden muodostumisen kannalta tärkeää aikaa. Ihmiset olivat sen ainoa sosiaaliset kontaktit.

"Uskomme, että Koshik alkoi sopeuttaa ääntelyään ihmisseuralaistensa mukaiseksi vahvistaakseen sosiaalista yhteyttään. Tätä on havaittu myös muissa äänteitä oppivissa eläinlajeissa ja joissain tapauksissa myös lajien väillä", Stöger sanoo.

Tutkijat korostavat, että Koshik ei kuitenkaan tarkoita, mitä ääntelee.

Tutkimuksen julkaisi Current Biology.

Uutispätkässä Koshik väläyttää taitoaan: 

Sisältö jatkuu mainoksen alla