Työläiset pitävät taukoa. Myanmarin viidakoissa puurtaa 2 500 norsua. Kuva: iStock
Työläiset pitävät taukoa. Myanmarin viidakoissa puurtaa 2 500 norsua. Kuva: iStock

Jätit muistuttavat ihmistä persoonallisuuden piirteiltään.

Miten käyttäytyy norsu, joka on tavallista uteliaampi ja rohkeampi?

Myanmarilaisella savotalla tällainen rohkelikko keksii, missä säilytetään norsujen käyttäytymiskokeen palkinnoiksi tarkoitettuja vesimeloneja ja yrittää vohkia hedelmiä aina tilaisuuden tullen.

”Meloneja pidettiin syrjässä lautasella, jota suurin osa norsuista ei nähnyt. Jotkin niistä onnistuivat silti livahtamaan sinne, kun kaikki ihmiset olivat työn touhussa testien kanssa. Luulisi, etteivät norsut voisi pujahtaa ohi huomaamatta, mutta kyllä ne vaan voivat”, kertoo tutkijatohtori Martin Seltmann Turun yliopistosta.

Turkulaisryhmä havaitsi, että norsujen luonteet vaihtelevat tarkkaavaisuudeltaan, sosiaalisuudeltaan ja aggressiivisuudeltaan.

Erot ovat niin johdonmukaisia, että voidaan puhua persoonallisuudesta. Eläimillä sitä on tähän asti tutkittu lähinnä kädellisillä, lemmikeillä ja tarhatuilla yksilöillä. Sen sijaan pitkäikäisten, hyvin sosiaalisten nisäkkäiden persoonallisuudesta on vähän tutkimuksia.

Sosiaalinen ystävystyy

Tarkkaavainen norsu kuuntelee ja seuraa ääniä ja tapahtumia lähistöllään. Sosiaalinen yksilö ystävystyy lajikumppaniensa kanssa. Aggressiiviset aiheuttavat harmia tai haittaa toisille, Seltmann luettelee.

Tuo kaikkihan pätee myös meihin!

Ihmisillä ja norsuilla on monia samanlaisia piirteitä elämänhistoriassaan ja käyttäytymisessään, sanoo tutkija Mirkka Lahdenperä.

”Norsuilla on muun muassa hyvin pitkä elämä. Ne synnyttävät yhden poikasen kerrallaan, ja se tarvitsee emon ja muiden naaraiden hoivaa vuosia syntymän jälkeen. Molemmat lajit elävät monimutkaisessa sosiaalisessa ympäristössä ja ovat siksi kehittäneet mutkikkaita persoonallisuuden rakenteita.”

Luottavainen ei jahkaile

Tutkijat perehtyivät yhteensä 250 aasiannorsun persoonallisuuden rakenteeseen kyselyn avulla. Se suunnattiin työnorsujen ratsastajille, mahouteille. He tuntevat eläimet hyvin, koska työskentelevät saman yksilön kanssa jopa vuosikymmeniä.

Mahoutien piti arvioida juhtiensa käytöstä 28:n eri ominaisuuden perusteella. He merkitsivät neliportaiselle asteikolle sen, kuinka usein tietty tapa toistui.

Esimerkiksi luottavainen norsu tekee nopeita päätöksiä eikä epäröi. Ilkikurinen tai vallaton norsu vaikkapa roiskuttaa limaa heiluttamalla kärsäänsä. Pahantuulinen norsu on usein ärtyisä, ja sen mielialat vaihtelevat selvästi .

Myanmarin viidakoissa puurtaa nykyisin 2 500 norsua. Päivisin ne vetävät puunrunkoja paikasta toiseen, yöt ja vapaa-ajan ne viettävät vapaina metsissä.

Puolikesyt eläimet ovat tottuneet ihmisiin. Lisäksi niistä ja niiden suvuista on kattavat terveystiedot yli sadan viime vuoden ajalta. Valtava rekisteri sisältää 10 000 norsun nimet, tunnusnumerot, syntymät, mahdolliset pyydystystavat, kesytysiät, sairaudet ja kuolinsyyt.

Tämä luo tutkimukselle ainutlaatuiset mahdollisuudet, Seltmann toteaa.

Tutkimus ilmestyi Royal Societyn Open Science -sarjassa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2018

Raspu
Seuraa 
Viestejä13114
Liittynyt12.7.2010

Norsuilla on luonnetta

Käyttäjä4499 kirjoitti: Raspu kirjoitti: Tutkijoiden pitää kysyä norsun hoitajilta, koska eivät itse kykene havaitsemaan eroja. Eivät osaa lukea niitä. Mutta tieteeseen kannalta olennaista on, kuka asiasta pystyy raportoimaan. Siksi tiede usein tuottaakin tavaraa jonka kaikki jo muutoinkin tietää.
Lue kommentti

Useita tutkimuksia kokoavan katsauksen perusteella proteiinilisät on paras nauttia kokonaisen aterian yhteydessä, jos tavoite ei ole paisua mahdollisimman isoksi.

Markkinat ovat pullollaan erilaisia proteiinilisiä – patukoita, pirtelöitä ja pillereitä. Niiden hyöty tavalliselle treenajalle on kyseenalainen.

Ravitsemustietelijä Mikael Fogelholm huomauttaa Lääkärilehdessä, että suomalaiset saavat ruoasta suositusten mukaisesti proteiinia, eikä lisäproteiinista ole osoitettu olevan hyötyä – jos ei hevin haittaakaan.

Jos proteiinilisiä aikoo kuitenkin käyttää, uuden amerikkalaistutkimuksen tulokset saattavat kiinnostaa.

Indianassa sijaitsevan Purduen yliopiston ravitsemustieteilijät ovat koonneet yhteen tietoa 34 satunnaistetusta kontrolloidusta tutkimuksesta, joissa on tutkittu proteiinilisien käytön vaikutusta kehon rasvattoman massan ja kokonaismassan lisääntymiseen voimaharjoittelijoilla.

Tutkijoita kiinnosti nimenomaan se, onko väliä, milloin proteiinilisiä nauttii suhteessa muuhun ravinnonsaantiin. Tutkimus on julkaistu Nutrition Reviews -lehdessä.

Lyhykäisyydessään tulos on tämä: jos haluaa kasvattaa kehon kokonaismassaa, proteiinilisät kannattaa syödä aterioiden välissä. Jos taas tavoitteena on vähentää läskiä ja lisätä rasvatonta massaa, lisäproteiini on syytä säästää muun ruoan yhteyteen.

Syynä näyttää olevan yksinkertaisesti se, että aterioiden välissä nautittu proteiinilisä nostaa helposti päivän kokonaisenergiansaantia. Proteiinia ateroiden yhteydessä nauttiva saattaa sen sijaan ottaa vähemmän muuta ruokaa lautaselle ja tulla kokonaisuudessa syöneeksi vähemmän.

Tutkimuksissa proteiinilisiä treenin aikoihin tai muulloin ateroiden välissä nauttineilla henkilöillä kokonaispaino nousi useammin. Ateroiden kanssa proteiininsa nauttivilla puolestaan kehon rasvaton paino lisääntyi ja läskit sulivat tehokkaammin.

Sama lukuina: ruoan kanssa proteiinilisiä käyttävistä paino nousi vain 56 prosentilla henkilöistä, kun aterioiden välillä proteiinia ottaneista paino nousi 72 prosentilla henkilöistä.

Rasvaton paino lisääntyi kummallakin ryhmällä. Ateriaryhmällä ne nousi 94 prosentilla henkilöistä ja toisella ryhmällä 90 prosentilla henkilöistä.

Suurin ero oli rasvan karistamisessa. Kun proteiinilisät säästi aterialle, 87 prosentilla henkilöistä kehon rasva väheni, kun taas proteiinia pitkin päivää popsivista rasvaa suli vain 59 prosentilla.

Kehon rasvattoman painon suhde kokonaispainoon lisääntyi jokaisella, joka nautti proteiininsa aterian yhteydessä, mutta aterioiden välissä proteiinia syövistä 16 prosentilla näin ei käynyt.

Proteiinilisien säästäminen aterialle näyttää siis parantavan kehon koostumusta ja auttavan rasvan vähentämisessä.

Tässä tutkimuksessa ei ole tarkasteltu henkilöitä, jotka eivät nauti lainkaan proteiinilisiä, vaan ainoastaan sitä, milloin lisäproteiini kannattaisi nauttia, jos sitä käyttää.

Proteiinia tarvitaan lihasten kasvuun, mutta tutkimusten mukaan yli 1,6 gramman päiväsaannista painokiloa kohti ei näytä olevan lisähyötyä. Se tarkoittaa satakiloisella ihmisellä 160 grammaa proteiinia päivässä.

Suomessa proteiinin saantisuositus on 10–20 prosenttia päivittäisestä energiasta

Serengetin läpi virtaavassa Mara-joessa ja Tansanian Ruaha-joessa elävät virtahevot muuttavat veden sontaiseksi liejuksi.

Koskemattoman luonnon läpi virtaava luonnontilainen joki voi olla aivan kammottava jätesammio täysin ilman ihmisen vaikutusta. Näin ovat virtahevot tehneet Afrikan joille.

400 kilometriä pitkä Mara-joki mutkittelee Kenian ylängöiltä Tansaniaan Masai Maran kansallisen suojelualueen läpi ja laskee lopulta kauniiseen Victoriajärveen. Serengetin tasangoilla sijaitseva alue on Afrikan upeimpia luonnonpuistoja.

Paikoittain Mara-joki on kuitenkin niin täynnä siinä rypevien virtahepojen ulostetta, että kalat tukehtuvat hapenpuutteeseen. Kun virtahepojen uloste- ja virtsamassat lähtevät tulvien seurauksena liikkeelle, kaloja kuolee kaukana alajuoksullakin.

Tutkijapariskunta Chris Dutton ja Amanda Subalusky seurasivat jokea ja ihmettelivät, miksi aina veden noustessa puolisen metriä rannoille kertyy tuhansia kuolleita kaloja.

Paikalliset riistanvartijat syyttivät tilanteesta yläjuoksulla asuvien maanviljelijöiden torjunta-aineita, mutta uutteralla tutkimustyöllä Dutton ja Subalusky onnistuivat ratkaisemaan mysteerin.

Kyseisellä alueella elää noin 4 000 virtahepoa. Öisin ne laiduntavat ruohotasangoilla, ja päivisin ne tulevat jokeen viilentymään ja suojautumaan paahtavalta auringolta.

Virtahevoilla on tapana tehdä kaikki tarpeensa jokeen. Kun eläimiä on tuhansia, joessa köllöttelevät virtahevot tuottavat yhdessä ainoassa päivässä 8 500 kiloa ulostetta.

”Kun seisot sillalla ja lasket verkon veteen vain pariksi sekunniksi, se on keskeltä aivan täynnä ulostetta. Ulostetta on joka paikassa, kivien päällä ja pohjassa”, Dutton päivittelee The Atlantic-lehdessä.

Kuivalla kaudella veden pinta laskee, ja paikoittain joki on niin sakeana, että sen vesi on pelkkää ammoniakista, metaanista ja rikkivedystä koostuvaa sontaliejua. Ulostetta hajottavat bakteerit imevät kaiken hapen.

Kun lopulta sataa ja joki tulvii, lieju liikahtaa kohti alajuoksua ja aiheuttaa massiivista happikatoa vielä matkojen päässä. Sama on havaittu myös Tansanian Ruaha-joessa.

Soppaa sakeuttaa vielä se, että joka vuosi tuhannet gnuuantiloopit vaeltavat joelle ja hukkuvat massoina. Vuoden aikana, osana luonnon tavallista kiertokulkua, jokeen saattaa hukkua 6 000 antilooppia. Niinpä joessa mädäntyy säännöllisesti 1 100 tonnin edestä kuolleita eläimiä.

”Mara on todella ainutlaatuinen ekosysteemi”, Subalusky sanoo.

Hänen mukaansa virtahevot ja gnuuantiloopit toimivat kuin liukuhihna, joka kanavoi ravinteita maan päältä ja siirtää ne jokeen ulosteiksi ja mädäntyviksi raadoiksi.

Suojelualueella elää lisäksi useita elefanttilaumoja sekä tuhansia seeproja ja gaselleja saalistajineen.

Voi hyvin olla, että monet maailman luonnontilaiset joet muistuttivat liejuisena virtaavaa Maraa, ennen kuin ihminen saapui ja teurasti suurikokoiset maaeläimet sukupuuttoon tai sen partaalle.

Duttonin, Subaluskyn ja kollegoiden tutkimuksen julkaisi Nature Communications.