Työläiset pitävät taukoa. Myanmarin viidakoissa puurtaa 2 500 norsua. Kuva: iStock
Työläiset pitävät taukoa. Myanmarin viidakoissa puurtaa 2 500 norsua. Kuva: iStock

Jätit muistuttavat ihmistä persoonallisuuden piirteiltään.

Miten käyttäytyy norsu, joka on tavallista uteliaampi ja rohkeampi?

Myanmarilaisella savotalla tällainen rohkelikko keksii, missä säilytetään norsujen käyttäytymiskokeen palkinnoiksi tarkoitettuja vesimeloneja ja yrittää vohkia hedelmiä aina tilaisuuden tullen.

”Meloneja pidettiin syrjässä lautasella, jota suurin osa norsuista ei nähnyt. Jotkin niistä onnistuivat silti livahtamaan sinne, kun kaikki ihmiset olivat työn touhussa testien kanssa. Luulisi, etteivät norsut voisi pujahtaa ohi huomaamatta, mutta kyllä ne vaan voivat”, kertoo tutkijatohtori Martin Seltmann Turun yliopistosta.

Turkulaisryhmä havaitsi, että norsujen luonteet vaihtelevat tarkkaavaisuudeltaan, sosiaalisuudeltaan ja aggressiivisuudeltaan.

Erot ovat niin johdonmukaisia, että voidaan puhua persoonallisuudesta. Eläimillä sitä on tähän asti tutkittu lähinnä kädellisillä, lemmikeillä ja tarhatuilla yksilöillä. Sen sijaan pitkäikäisten, hyvin sosiaalisten nisäkkäiden persoonallisuudesta on vähän tutkimuksia.

Sosiaalinen ystävystyy

Tarkkaavainen norsu kuuntelee ja seuraa ääniä ja tapahtumia lähistöllään. Sosiaalinen yksilö ystävystyy lajikumppaniensa kanssa. Aggressiiviset aiheuttavat harmia tai haittaa toisille, Seltmann luettelee.

Tuo kaikkihan pätee myös meihin!

Ihmisillä ja norsuilla on monia samanlaisia piirteitä elämänhistoriassaan ja käyttäytymisessään, sanoo tutkija Mirkka Lahdenperä.

”Norsuilla on muun muassa hyvin pitkä elämä. Ne synnyttävät yhden poikasen kerrallaan, ja se tarvitsee emon ja muiden naaraiden hoivaa vuosia syntymän jälkeen. Molemmat lajit elävät monimutkaisessa sosiaalisessa ympäristössä ja ovat siksi kehittäneet mutkikkaita persoonallisuuden rakenteita.”

Luottavainen ei jahkaile

Tutkijat perehtyivät yhteensä 250 aasiannorsun persoonallisuuden rakenteeseen kyselyn avulla. Se suunnattiin työnorsujen ratsastajille, mahouteille. He tuntevat eläimet hyvin, koska työskentelevät saman yksilön kanssa jopa vuosikymmeniä.

Mahoutien piti arvioida juhtiensa käytöstä 28:n eri ominaisuuden perusteella. He merkitsivät neliportaiselle asteikolle sen, kuinka usein tietty tapa toistui.

Esimerkiksi luottavainen norsu tekee nopeita päätöksiä eikä epäröi. Ilkikurinen tai vallaton norsu vaikkapa roiskuttaa limaa heiluttamalla kärsäänsä. Pahantuulinen norsu on usein ärtyisä, ja sen mielialat vaihtelevat selvästi .

Myanmarin viidakoissa puurtaa nykyisin 2 500 norsua. Päivisin ne vetävät puunrunkoja paikasta toiseen, yöt ja vapaa-ajan ne viettävät vapaina metsissä.

Puolikesyt eläimet ovat tottuneet ihmisiin. Lisäksi niistä ja niiden suvuista on kattavat terveystiedot yli sadan viime vuoden ajalta. Valtava rekisteri sisältää 10 000 norsun nimet, tunnusnumerot, syntymät, mahdolliset pyydystystavat, kesytysiät, sairaudet ja kuolinsyyt.

Tämä luo tutkimukselle ainutlaatuiset mahdollisuudet, Seltmann toteaa.

Tutkimus ilmestyi Royal Societyn Open Science -sarjassa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2018

Raspu
Seuraa 
Viestejä13878
Liittynyt12.7.2010

Norsuilla on luonnetta

Käyttäjä4499 kirjoitti: Raspu kirjoitti: Tutkijoiden pitää kysyä norsun hoitajilta, koska eivät itse kykene havaitsemaan eroja. Eivät osaa lukea niitä. Mutta tieteeseen kannalta olennaista on, kuka asiasta pystyy raportoimaan. Siksi tiede usein tuottaakin tavaraa jonka kaikki jo muutoinkin tietää.
Lue kommentti

You have to die few times before you really can live.
- Charles Bukowski

Tämä muumio löytyy Torinon egpytiläisestä museosta. Kuva: Dr Stephen Buckley, University of York
Tämä muumio löytyy Torinon egpytiläisestä museosta. Kuva: Dr Stephen Buckley, University of York

Muumiointi aloitettiin jo esihistoriallisena aikana, paljon ennen faaraoiden aikaa. Resepti pysyi samana vuosituhansia.

Muumion resepti paljastui, kun Torinon egyptiläisessä museossa olevaan muumioon sovellettiin rikospaikkatutkinnassa käytettyjä kemiallisia testejä. Tutkittu muumio oli palsamoitu 3 700–3 500 ennen ajanlaskumme alkua.

”Tämä muumio kirjaimellisesti ruumiillistaa palsamointimenetelmän, joka oli Egyptin muumiointikulttuurin sydämessä neljän vuosituhannen ajan”, arkeologi Stephen Buckley sanoi BBC:lle.

Egyptiläisen muumiopalsamin perusresepti sisältää:

* kasviöljyä, mahdollisesti seesamiöljyä

* kasvi- tai juuriuutetta, mahdollisesti sarakasveista

* kasviperäistä kumia, mahdollisesti akaasiasta

* havupuun pihkaa, luultavasti männystä

Öljyn ja pihkan seos suojaa bakteereita vastaan, ja se estää muumiota mädäntymästä.

Buckley alkoi etsiä reseptiä vuosia sitten. Hän ja hänen kollegansa tutkivat kemikaaleja muinaisista rievuista, joihin muumio oli kiedottu. Nämä tekstiilit ovat osa pohjoisenglantilaisen Boltonin museon Egypti-kokoelmaa.

Kankaat ajoitettiin noin vuoden 4000 eaa. paikkeille. Muumioinnin on uskottu alkaneen vasta paljon myöhemmin, vuoden 2600 eaa. paikkeilla, kun suuret pyramidit rakennettiin.

Ryhmä löysi siis todisteen, että muumiointi aloitettiin Egyptissä jo esihistoriallisena aikana eli ennen kirjoitustaidon käyttöönottoa.

Tämän jälkeen tutkijat suuntasivat Torinon museon muumioiden kimppuun. Niitä ei ollut koskaan museotarkoituksessa käsitelty nykyaikaisilla kemikaaleilla, joten ryhmä saattoi tutkia alkuperäistä egyptiläistä palsamointikemiaa.

”Yhdistelemällä kemiallista analyysiä näköhavaintoihin, geenikartoituksiin, radiohiiliajoitukseen ja käärinliinan mikroskooppianalyysiin varmistuimme, että kyseessä on 20–30-vuotiaana kuollut mies, joka muumioitiin vuoden 3 600 eaa. paikkeilla”, egyptologi Jana Jones kertoo BBC:lle.

Löydöksen merkitys on siinä, että samaa reseptiä käytettiin noin 2 000 vuotta myöhemmin faaraoiden muumiointiin.

”Jonkinlainen yleisegyptiläinen identiteetti oli siis olemassa jo kauan ennen kuin faaraoiden Egyptin sivilisaatio muodostui vuoden 3100 eaa. paikkeilla”, Buckley sanoo.

Tutkimus julkaistiin Journal of Archaeological Science -lehdessä.

Vähentäminen auttaa löydösten mukaan vain suurkuluttajia, joita on alle viisi prosenttia väestöstä.

Suolan käytön vähentämistä pidetään tärkeänä keinona ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja. Maailman terveysjärjestö WHO suosittaa käyttämään ruokasuolaa alle viisi grammaa päivässä.

Arvostetussa lääketieteen lehdessä Lancetissa julkaistun tuoreen tutkimuksen mukaan suolan käytön vähentäminen hyödyttää vain niitä, jotka käyttävät sitä yli 12,7 grammaa päivässä eli yli 2,5 teelusikallista. Sen verran saa kolmesta isosta pussillisesta perunalastuja.

Alle viisi prosenttia kehittyneiden maiden ihmisistä kuluttaa näin paljon suolaa. Suomalaiset miehet syövät sitä keskimäärin vajaat kymmenen ja naiset noin seitsemän grammaa päivässä.

Enemmistöllä pieni suolan eli natriumkloridin lisäys ei tutkimuksen mukaan vaikuta sydän- ja verisuonisairauksiin mitenkään. Vähän suolaa käyttävillä pieni suolan käytön lisäys jopa vähensi riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin.

”Tutkimuksemme lisää todisteita siitä, että kohtuullisesti käytettynä natriumista voi olla hyötyä sydämelle ja verenkierrolle, mutta hyvin vähän tai hyvin paljon käytettäessä siitä voi ollakin haittaa”, sanoi pääkirjoittaja Andrew Mente kanadalaisesta McMaster-yliopistosta The Guardian-lehdelle.

”Tällaisia tuloksia voi odottaa mistä tahansa tärkeästä ravintoaineesta. Kehomme tarvitsee natriumia. Kysymys on vain määrästä”, hän sanoi.

Lancetin tutkimus perustuu Pure-kohorttitutkimukseen, jossa seurataan pitkän aikaa suurten ihmisjoukkojen elämää rikkaissa ja köyhissä maissa eri mantereilla.

Suolankäyttöä ja sydänterveyttä käsittelevään analyysiin kelpuutettiin 255 ihmisyhteisöä 18 maasta eli yhteensä 82 500 ihmistä. Heitä seurattiin keskimäärin kahdeksan vuotta.

Tutkijat jakoivat nämä yhteisöt kolmeen kastiin suolankulutuksen mukaan. Vähiten ruokasuolaa käyttävässä kolmanneksessa päivittäinen keskiarvokulutus jäi alle 11,3 gramman. Heillä suolan käytön lisääminen yllättäen vähensi sydän- ja verisuonitautien esiintyvyyttä. Lisägramma päivittäiseen suola-annokseen tarkoitti yhtä sydän- ja verisuonitautitapausta vähemmän tuhannelle ihmiselle vuodessa.

Keskimmäisessä kolmanneksessa eli 11,3–12,9 grammaa suolaa henkeä kohti syövissä yhteisöissä lisägramma päivässä ei vaikuttanut sydän- ja verisuonitapauksiin käytännössä mitenkään.

Eniten suolaa käyttävässä eli yli 12,9 grammaa nauttivassa kolmanneksessa lisägramma suolaa lisäsi vain vähän sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Vahvaa osoitusta suolan käytön lisäämisen haitoista sydämelle löytyi Kiinasta, jossa suolaa käytettiin keskimäärin 14,2 grammaa päivässä.

Suolan käyttöä pyritään hillitsemään ympäri maailmaa.

Euroopassa ja Yhdysvalloissa tehdyt kliiniset tutkimukset osoittavat laajalla rintamalla, että suolan käytön lisäys kohottaa varsin suoraviivaisesti verenpainetta. Korkea verenpaine taas on tilastollisesti vahvasti yhteydessä aivoverenkierron häiriöihin sekä sydän- ja verisuonisairauksiin.

”Näistä yhteyksistä ei ole juuri epäilyä”, sanoo epidemiologi ja professori Jussi Huttunen, joka toimi pitkään Kansanterveyslaitoksen eli nykyisen THL:n pääjohtajana.

Pure-tutkijat kuitenkin havaitsivat aineistossaan suolankäytön kohottavan verenpainetta vain siinä kolmanneksessa yhteisöjä, joka käytti suolaa eniten.

He myös kyseenalaistivat sen, että suola vaikuttaa sydän- ja verisuonitautien riskiin verenpaineen kautta.

Siitä, että suola kohottaa verenpainetta ja kohonnut verenpaine on yhteydessä sydän- ja verisuonitauteihin, ei voi heidän mukaansa oikaista johtopäätökseen, että suolan vaikutusmekanismi tauteihin kulkisi vain verenpaineen kautta.

Pure-aineistossa suolan yhteydet sydänterveyteen eivät juurikaan liittyneet suolan yhteyksiin verenpaineeseen.

Pure-tutkijat suosittavat, että terveysvalistusta suolankäytön vähentämiseksi harjoitetaan vain niissä yhteisöissä, joissa suolaa käytetään keskimäärin yli 12,7 grammaa päivässä.

Huttunen ei tätä kannata.

”Tuskin tämä mitenkään muuttaa tämänhetkistä terveyspolitiikkaamme. Suosittelemme jatkossakin suolan vähennystä tavoitteena verenpaineen lasku ja verenpaineeseen liittyvien sairauksien vähentäminen”, hän sanoo.

”Terveysvalistusta ei voi suunnata vain keskiarvoille. Monissa väestöissä on yksilöitä, jotka käyttävät aivan liikaa suolaa.”

Huttunen arvelee, että tutkimuksen vahvuus – iso maantieteellinen kattavuus ja isot aineistot – voi myös olla sen heikkous.

Kun asioita katsoo maailmalaajuisesti hyvin yleisellä tasolla, monet yhteydet katoavat. Se ei tarkoita, etteikö yhteyksiä voisi paikallisesti olla. Tarkasti rajattu kliininen tutkimus voi kertoa enemmän kuin valtava aineisto.

Zorba the Greek
Seuraa 
Viestejä790
Liittynyt13.7.2018

Tutkimus kyseenalaistaa suolarajoitukset

Sanoisin että on huima ero saako teelusikallisen suolaa esimerkiksi sipulitomaattisalaatista öliiviöljyn kera vaiko pussillisesta sipsejä. Eli mikä on noiden runsaasti suolaa käyttävien ravinnekombinaatio? Syövät paskaa jossa on runsaasti suolaa? Voisiko olla niin että ei se suola vaan se muu skeida jota on runsaalla suolalla maustettu.
Lue kommentti