Kuva: Dako99 / Wikimedia Commons
Kuva: Dako99 / Wikimedia Commons

Kärsä naamalle, niin kaveri tyyntyy.

Aasiannorsut rauhoittavat toisiaan koskettamalla kärsällään laumatoveriensa kasvoja ja suuta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun norsuilta on havaittu tyynnytyseleitä, raportoivat yhdysvaltalaiset tutkijat PeerJ-lehdessä. Aiemmin rauhoittelua oli havaittu ihmisen lisäksi vain ihmisapinoilta, koiraeläimiltä ja varislinnuilta.

Joshua Plotnik ja Frans de Waal Emory-yliopistosta Georgian Atlantasta tarkkailivat lähes vuoden ajan 26:a thaimaalaisessa tarhassa elävää aasiannorsua. He kirjasivat muistiin eri yksilöiden stressireaktioita ja seurasivat laumatoverien käyttäytymistä niiden aikana.

Norsut saattoivat hermostua esimerkiksi tarhan ohi kävelevästä koirasta, ruohikkoa kahistelevasta käärmeestä tai tuntemattoman norsun läsnäolosta. Hermostunut yksilö levitti korvansa, ojensi tai käyristi häntänsä ja päästi matalaa mörinää.

Lähellä ollut laumatoveri tyypillisesti reagoi hermostujaan menemällä sen luokse, päästelemällä korkeita ääniä ja työntämällä kärsänsä sen kasvoille tai suuhun.

Kärsän antaminen tutiksi on suurta luottamusta osoittava ele, sillä kärsän pureminen sattuisi pahasti.

Tähän mennessä rauhoittelua ei ole havaittu edes kädellisillä muilta kuin ihmisiltä ja ihmisapinoilta. Onko muiden apinoiden empatiakyky heikompi kuin norsujen, koirien ja varisten? Ei välttämättä, vaan ainakin joidenkin apinalajien laumoissa arvojärjestys on niin tiukka, ettei esimerkiksi ylempiarvoisen rökittämää uskalleta lohdutella, Plotnik ja de Waal arvelevat.

Videossa aasiannorsu kiirehtii hermostuneena mörisevän kaverinsa luokse ja rauhoittelee sitä kimeillä vinkaisuilla ja kärsän kosketuksilla.