Norsu kaihtaa mehiläisen pörinää. Kuva: <span class="photographer">Lucy King</span>
Norsu kaihtaa mehiläisen pörinää. Kuva: Lucy King

Mehiläisiä voidaan ehkä käyttää norsujen kontrolloinnissa asutuilla alueilla.

Norsut eivät pelkää hiiriä vaikka niin väitetään, mutta paljon pienempi eläin saa ne nopeasti pakomatkalle. Oxfordin yliopiston tutkimus vahvisti, että norsut pelkäävät mehiläisiä ja pelkästään niiden surina ajaa ne liikkeelle. Tutkijat toivovat, että mehiläispönttöjen strateginen sijoittelu estäisi norsulaumojen tunkeutumisen puutarhoihin, viljelymaille ja asutuille alueille.

Aikaisemmissa tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että norsut välttäisivät mehiläisiä. Ne jättävät esimerkiksi mehiläisten asuttamat akaasiapuut rauhaan ja voivat muuttaa kulkureittiään, jos mehiläiset rakentavat sen varrelle pesän.

Uudessa tutkimuksessa 17 norsujen perhekunnalle soitettiin nauhurista mehiläisten surinaa ja seurattiin niiden reaktioita. Puolet perhekunnista jättivät lepopaikkansa 10 sekunnin kuluessa surinan havaitsemisesta. 80 sekunnin kuluessa lähes kaikki perhekunnat olivat liikkeellä. Kontrollikokeessa, jossa norsuille soitettiin luonnon tavallista taustaääntä, norsuperheet eivät liikahtaneet mihinkään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkija Lucy Kingin mukaan tuloksessa ei ollut yllättävää se, että norsut pelkäävät mehiläisiä, vaan se, miten nopeasti ne reagoivat ääneen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikka norsujen tulevaisuus on uhattuna, suojellut laumat aiheuttavat usein suurta vahinkoa viljelyksillä ja puutarhoissa, mikä johtaa konfliktehin paikallisten asukkaiden kanssa. Mehiläisistä  – ja pelkästään niiden äänestä – voi tulla norsuystävällinen tapa rajoittaa niiden aiheuttamia tuhoja.

Tutkimuksen julkaisee Current Biology tänään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla