Japanin epäonninen Nozomi-luotain ohittaa 99-prosenttisen varmasti Marsin, Space.com -verkkosivulla kerrotaan. Nozomia eli alkuperäiseltä nimeltään Planet-B-...

Japanin epäonninen Nozomi-luotain ohittaa 99-prosenttisen varmasti Marsin, Space.com -verkkosivulla kerrotaan. Nozomia eli alkuperäiseltä nimeltään Planet-B-luotainta ei steriloitu ennen lähtöä, koska sen oli tarkoitus jäädä kiertämään Marsia. Jos se nyt kuitenkin törmää Marsiin, planeetalle saattaa joutua Maan mikrobeja.

Planet-B lähti matkaan heinäkuussa 1998. Lentorataan jouduttiin jo alkuvaiheessa tekemään ylimääräisiä kiemuroita, mutta lisää ongelmia tuli siitä, kun Auringon hiukkasmyrsky sotki luotaimen elektroniikan huhtikuussa 2002. Jos luotainta ei saada viikon kuluessa ottamaan vastaan tarpeellisia ohjauskomentoja, se sujahtaa 14. joulukuuta Marsin ohi 900 kilometrin korkeudella ja jää Aurinkoa kiertävälle radalle. Sen verran laskelmissa on epävarmuutta, että Marsin pintaan syöksymisen todennäköisyydeksi arvioidaan yksi prosentti.

Jos luotaimelle saadaan asianmukaiset komennot, se voi sittenkin jäädä Marsia kiertävälle radalle. Tämä kuitenkin edellyttää myös sitä, että sähkövirta riittää lämmittämään luotaimen päämoottorin käynnistyskuntoon. Aiemmin pelättiin, että radanmuutokseen tarvittava luotaimen ajoaine on matkalla jäätynyt, mutta ilmeisesti se on yhä nesteenä ja käytettävissä.

Euroopan avaruusjärjestön Mars Express -luotain tulee perille jouluna ja Yhdysvaltain kaksi Mars-luotainta tammikuun alussa ja lopussa.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla