Skottinuoret pitävät hauskaa.
Skottinuoret pitävät hauskaa.

Vanhempien seurassa alkoholiin tutustunut teini juo hallitsemattomammin.

Jotkut vanhemmat uskovat, että kun heidän teininsä saa maistaa heidän seurassaan alkoholia, hän oppii käyttämään hallitusti alkoholia. Tämä keino ei kuitenkaan opeta nuorelle fiksumpia juomatapoja ainakaan australialaisissa ja yhdysvaltalaisissa perheissä, osoittaa tuore tutkimus.

Vanhemmilla on yleensä kaksi tapaa suhtautua nuorten juomiseen. Yhden käsityksen mukaan nuoret oppivat vastuulliseen alkoholin käyttöön, kun he saavat vähitellen ja hallituissa oloissa tutustua alkoholijuomiin. Esimerkiksi Australiassa tämä on tavallinen ajattelutapa.

Toiset vanhemmat taas eivät hyväksy nuorten juomista missään oloissa, mikä on yleinen kanta Yhdysvalloissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Eri katsantokantoja testatakseen tutkijat seurasivat yli 1 900 teiniä seitsemänneltä luokalta yhdeksännelle eli 12-13-vuotiaista 14-15-vuotiaiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kahdeksanteen luokaan mennessä australialaisista nuorista 67 prosenttia ja amerikkalaisnuorista 35 prosenttia oli maistanut alkoholia aikuisen läsnä ollessa. Yhdeksännellä luokalla australialaisista 36 prosenttia ja amerikkalaisista 21 prosenttia oli kokenut alkoholiin liittyviä haittoja, kuten joutumista tappeluihin, sammumisia ja kyvyttömyyttä lopettaa juomista.

Molemmissa maissa kaikkein eniten haitoista kuitenkin raportoivat nuoret, jotka olivat saaneet maistaa alkoholia aikuisen seurassa. He myös joivat enemmän kuin ne, joilta vanhemmat olivat evänneet maistiaiset.

Tutkijoiden mukaan se, että aikuiset antavat nuorten juoda seurassaan, saattaa rohkaista nuoria juomaan enemmän. Siksi tutkijat kehottavat vanhempia kieltämään kokonaan teineiltä juomisen.

"Lapset tarvitsevat vanhempia, eivät juomakavereita", sanoo tutkija Barbara J. McMorris Minnesotan yliopistosta.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

Sisältö jatkuu mainoksen alla