Nuoruudenlähde on ollut suosittu aihe taiteen historiassa. Tässä keskiaikaisessa peilin taustassa uudistava kylpy on kuvattu oikealla. Kuva:  Walters Art Museum / Wikimedia Commons
Nuoruudenlähde on ollut suosittu aihe taiteen historiassa. Tässä keskiaikaisessa peilin taustassa uudistava kylpy on kuvattu oikealla. Kuva: Walters Art Museum / Wikimedia Commons

Ikääntyneet aistit, aivot ja lihakset vetristyivät jo hiirikokeissa.

Nuoren hiiren veressä on aineita, jotka toimivat nuoruuden lähteenä ikääntyneille lajitovereille. Sciencessa ja Naturessa julkaistuissa kolmessa tutkimuksessa osoitettiin, että nuorelta hiireltä saatu veri palauttaa tehoja vanhuuden heikentämään henkiseen suorituskykyyn ja lihaksistoon.

Stanfordin yliopiston Tony Wyss-Coray työtovereineen ruiskutti kolmikuisten hiirten verta vanhojen, puolentoista vuoden ikäisten hiirten verenkiertoon. Kokeen tuloksena seniorien suoritus muisti- ja oppimistehtävissä parani. Muutoksia näkyi myös muistille tärkeässä aivojen osassa, hippokampuksessa.

Kun tutkijat muunsivat siirrettävän veren proteiinikoostumusta kuumentamalla, suotuisa vaikutus katosi. Tämä viittaa siihen, että uudistumisen eliksiirinä toimivat jotkin lämpöherkät proteiinit nuorten hiirten veressä.

Kahdessa muussa tutkimuksessa selvisi, että nuoren hiiren veressä esiintyvä kasvutekijä gdf11 torjuu vanhuuden rapistumista.

Ensinnäkin Harvardin yliopiston Manisha Sinha ja hänen kollegansa totesivat kasvutekijän korjaavan vaurioita lihaskantasolujen dna:ssa. Lisäksi kun vanhat hiiret saivat kasvutekijää päivittäisinä pistoksina, niiden lihasten rakenne, toiminta ja kestävyys parantuivat.

Toisessa tutkimuksessa gdf11 lisäsi verenkiertoa tiettyjen hermokantasolujen alueella ja edisti siten uusien hajuneuronien syntyä. Sen ansiosta seniorihiirten hajuaisti voimistui ja tarkentui.

Tukijat uumoilevat, että gdf11-kasvutekijää voidaan tulevaisuudessa käyttää hoitamaan vanhuuden vaivoja myös ihmisessä.