Kuva Corbis RF
Kuva Corbis RF

Suomalaisnuorten kasvisten ja hedelmien syönti on vähentynyt huolestuttavasti. Varsinkin hedelmien suosio on romahtanut.

Suomalaisnuorten kasvisten ja hedelmien syönti on vähentynyt huolestuttavasti. Varsinkin hedelmien suosio on romahtanut. Vain muutama prosentti 11-15-vuotiaista nuorista syö sekä hedelmiä että vihanneksia ravintosuositusten mukaisesti eli useamman kerran päivässä. Huonoihin uutisiin luetaan myös roskaruoan lisääntynyt suosio ja hammasterveyden laiminlyönti. Joka viides 15-vuotiaista pojista ei harjaa hampaitaan edes päivittäin.
Tiedot perustuvat WHO:n koululaistutkimukseen, joka käynnistettiin 1984. Koko maata edustavat aineistot kerätään 5.-, 7.- ja 9.-luokkalaisista. Seuraavan kerran tutkimus tehdään keväällä 2006. Vertailussa on mukana Suomen lisäksi liki 40 maata.
Joissakin asioissa on tapahtunut myönteisiä muutoksia. Yöunet ovat pidentyneet. Nuoret nukkuvat nyt 10-20 minuuttia pidempään kouluöisin kuin vuonna 1998. Kolmetoistavuotiaat nukkuivat vuonna 2002 keskimäärin 8 tuntia ja 15-vuotiaat 7½ tuntia. Myös liikuntaharrastukset ovat lisääntyneet ja liikkumattomien joukko pienentynyt. Silti koululaisten fyysinen kunto on heikompi kuin 20 vuotta sitten.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla