Jos Kuun länsikolkkaan olisi iskeytynyt asteroidi, allasalue olisi pyöreä. Painovoimakenttä paljastaa kuitenkin pinnanalaisia suoria ja kulmia. Kuva: Kopernik Observatory / Nasa / Colorado School of Mines / MIT /JP L / Goddard Space Flight Center
Jos Kuun länsikolkkaan olisi iskeytynyt asteroidi, allasalue olisi pyöreä. Painovoimakenttä paljastaa kuitenkin pinnanalaisia suoria ja kulmia. Kuva: Kopernik Observatory / Nasa / Colorado School of Mines / MIT /JP L / Goddard Space Flight Center

Kiertolaisemme suurinta laavalaakiota ei tainnutkaan tuottaa isku taivaalta.

Paljaalla silmälläkin näkee, ettei Kuu ole siloposki. Sen pintaa peittävät laajat harmaat laikut. Ne ovat laavalaakioita, jotka me tunnemme Kuun merinä, koska varhaiset tähtitieteilijät uskoivat, että Kuussa oli tai oli ainakin ollut meriä.

Meret muodostuivat, kun jättiläismäiset asteroidit moukaroivat nuoren Kuun pintaa ja sen syvyyksistä pääsi virtaamaan vielä notkeaa kivisulaa kraattereiden täytteeksi.

Näin väittää suosittu teoria – ja voi väittää väärin. Ainakaan asteroidi-iskua ei tarvita Myrksyjen valtameren ja sen ympäristön selittämiseen, todistaa ryhmä yhdysvaltalaisia astro- ja geofyysikoita Nature-lehdessä.

Myrskyjen valtameren tienoo on Kuun valtavin laavalaakio. Meri itsekin on niin suuri, että se on ainoana Kuun merenä saanut nimeensä valta-etuliitteen, ja törmäysaltaaksi uskottu alue kattaa jokseenkin Kuun koko läntisen posken.

Jeffrey Andrews-Hanna ja kumppanit ovat selvittäneet seudun geologista historiaa aineistosta, jonka keräsi Nasan kaksi Grail-luotainta keväällä 2012. Vaikka ne kiersivät Kuuta lyhyen aikaa, ne tekivät suurtyön. Ne mittasivat Kuun painovoimakentän ja sen vaihtelun ennätyksellisen tarkasti. Täsmätiedon ansiosta tutkijat pääsevät nyt käsiksi pinnanalaisiin rakenteisiin, joita paraskaan kamera ei voi tavoittaa.

Länsikolkan painovoimadatasta piirtyy esiin melkeinpä suoria ja suorakulmaisia reunarakenteita, jotka tuovat mieleen kulmikkaan hevosenkengän. Se ei käy törmäysaltaaksi, sillä taivaalta tullut kappale olisi jättänyt pyöreän tai vähintään ovaalin jäljen.

Mikä suorahkon geometrian sitten loi? Tutkijat etsivät vastausta tietokonemalleilla. Niiden mukaan muoto on Kuun oman geologisen toiminnan tulosta.

Havaitun kaltaista jälkeä syntyi kolme–neljä miljardia vuotta sitten, kun allasalue jäähtyi epätasaisesti. Se aiheutti venytystä reunoilla, mikä puolestaan repi pintaa, ja valtavat määrät magmaa pääsi nousemaan ylös vaipasta ja luomaan laakion, jonka me näemme. Reunamien kulmat kuuluvat asiaan, sillä yleensäkin repeämät johtavat planeetoilla särmiin.

Andrews-Hanna ja kollegat uskovat kääntäneensä uuden lehden Kuun vaiheiden kirjassa. Nuori Kuu on ollut paljon aktiivisempi kuin iskeymien täyttämästä pinnasta on päätelty.

Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä