Parivuotiaan tarbosauruksen kallo on pieni aikuisen kallon rinnalla.
Parivuotiaan tarbosauruksen kallo on pieni aikuisen kallon rinnalla.

Tyrannosauruksen lähisukulaisen kallo vihjaa, että nuoret petodinot saalistivat toisin kuin aikuiset.

Mongoliasta löytyneen nuoren tarbosauruksen kallo paljasti tutkijoille, että nuori hirmulisko ei voinut turvata suureen kokoon ja voimaan ruokaa hankkiessaan. Sen sijaan junioripeto käytti saalistaessaan ketteryyttä ja nopeutta, päätteli kansainvälinen tutkimusryhmä.

Ryhmä on analysoinut kaikkein nuorimman ja ehjimmän tyranniliskolle kuuluneen kallon, mitä koskaan on löydetty. Kyseessä on Tarbosaurus bataar –lajin yksilö 70 miljoonan vuoden takaa. Tarbosaurukset muistuttivat paljon Tyrannosaurus rexiä, joiden lähimpiä sukulaisia ne tunnetuista dinosauruksista ovat.

Nuoren tarbosauruksen kallo löytyi melkein kokonaisen luurangon osana. Tutkijat arvioivat eläimen olleen kuollessaan kaksi- tai kolmevuotias, 2,75 metriä pitkä ja 32 kiloa painava. Aikuinen saattoi kasvaa viiden ja puolen tonnin painoiseksi ja yli 12-metriseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aikuisen tarbosauruksen kallosta voi nähdä, että eläimellä on ollut vahvat purulihakset, luiset tukirakenteet ja erikoistuneet hampaat, jotka takaavat väkevät puruvoimat. Nuorelta pedolta nämä ominaisuudet puuttuvat, ja sen on täytynyt hankkia ruokansa toisin kuin vanhempansa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Nuoremmat eläimet saattoivat ottaa kiinni pienempää saalista, jonka ne pystyivät nujertamaan ilman vaaraa kallolleen. Iän karttuessa kallo vahvistui ja eläimet pystyivät saalistamaan suurempia ja vaarallisempia eläimiä", tutkimuksen pääkirjoittaja Takanobu Tsuihiji Tokion kansallisesta luonto- ja tiedemuseosta.

Tutkijat arvelevat, että yksi tyranniliskojen menestyksen salaisuuksista oli se, että eri ikäryhmät eivät kilpailleet ruoasta, koska ne vaihtoivat ruokavaliota kasvaessaan.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Vertebrate Paleontology. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla