Ajoittainen ahdistus on normaalia, mutta häiriöksi se yltyy, kun ahdistus pitkittyy, muuttuu suhteettoman suureksi ja alkaa häiritä elämää. Kuva: <span class="photographer">Colorbox</span>
Ajoittainen ahdistus on normaalia, mutta häiriöksi se yltyy, kun ahdistus pitkittyy, muuttuu suhteettoman suureksi ja alkaa häiritä elämää. Kuva: Colorbox

Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa podetaan enemmän kuin Kaukoidässä.

Ahdistuneisuushäiriöt ovat psykiatrisia häiriöitä, joissa henkilön elämä vaikeutuu pitkäkestoisen ja tilanteeseen nähden liiallisen ahdistuksen takia.

Niistä kärsii noin neljä ihmistä sadasta, selvisi Brain and Behavior -tiedelehden julkaisemassa analyysissa. Siinä käytiin läpi 48 ahdistuneisuushäiriöstä tehtyä tutkimusta ympäri maailmaa.

Häiriöstä kärsivät eniten Pohjois-Amerikan ja Länsi-Euroopan asukkaat. Vähiten ahdistuneita löytyy Kaukoidästä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ahdistuneisuushäiriöihin lukeutuvat muun muassa paniikkihäiriö, sosiaalisten tilanteiden pelko ja pakko-oireinen häiriö. Selvityksen mukaan ne ovat yleisempiä naisilla ja alle 35-vuotiailla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Esimerkiksi pakko-oireiseen häiriöön sairastuu koko väestöstä vain yksi sadasta, mutta odottavilla äideillä sitä ilmenee tuplasti. Pakkoneuroosit yleistyivät myös heti synnytyksen jälkeen.

Ahdistuneisuushäiriöt näyttävät kasautuvan henkilöille, joilla on jokin pitkäaikaissairaus. Esimerkiksi ms-tautia sairastavista lähes joka kolmas kärsii ahdistuneisuusoireista.

Tiettyjen vähemmistöjen osalta tutkimusaineisto osoittautui puutteelliseksi. Esimerkiksi homoseksuaalien, alkuperäiskansojen ja huumeriippuvaisten ahdistuneisuutta käsittelevissä tutkimuksissa oli paljon laatueroja.

”Vaikka monet ryhmät ovat tutkineet tätä tärkeää aihetta, merkittäviä katvealueita on edelleen”, totesi tohtori Louise Lafortune Cambridgen yliopiston kansanterveyden instituutista tutkimustiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla