Latva-artisokkaa kattilassa. Kuva: Pepperedjane
Latva-artisokkaa kattilassa. Kuva: Pepperedjane

Lapsi oppii syömään vaikka artisokkaa, jos sitä tarjotaan hänelle tarpeeksi monta kertaa.

Lapset oppivat parhaiten syömään kasviksia, jos niitä tarjoillaan heille pienestä pitäen ja tarpeeksi usein. Isompia lapsia on vaikeampi totuttaa uusiin ruokiin. Tämän osoittaa brittiläinen Leedsin yliopiston tutkimus.

"Vaikka lapsi olisi nirso eikä pitäisi kasviksista, 5–10 maistamiskertaa tehoaa", vakuuttaa tutkimuksen johtaja, professori Marion Hetherington.

Tulos saattaa tuntua Suomessa ilmeiseltä, mutta Britanniassa vihannesten syöttämistä lapsille pidetään lähes ylivoimaisena tehtävänä. Sikäläisen käsityksen mukaan vihannekset on naamioitava ja niiden maku peitettävä, jotta lapset söisivät ne.

Tämä myytti saatiin kumotuksi tutkimuksella, johon osallistui lapsia Britanniasta, Ranskasta ja Tanskasta. EU:n rahoittamassa tutkimuksessa syötettiin artisokkasosetta 332 lapselle, joiden iät vaihtelivat neljästä kuukaudesta kolmeen vuoteen. Heille tarjoiltiin latva-artisokkaa viidestä kymmeneen kertaan vaihtelevien höystein: maustamattomana, sokerilla makeutettuna tai kasviöljyn kera.

Makeutettu sose ei mennyt kaupaksi sen paremmin kuin maustamaton. Nuoremmat lapset söivät kuitenkin artisokkaa innokkaammin kuin vanhemmat. Yli kaksivuotiaat olivat vastahakoisimpia.

Koko joukossa oli vain 16 prosenttia niitä, joille artisokka ei alkanut kelvata. He söivät soseannoksesta alle 10 grammaa vielä viidennelläkin maistamiskerralla.

Latva-artisokka valittiin tutkimukseen siksi, että se oli vanhemmille tehdyn haastattelun mukaan yksi vähiten lapsille tarjoilluista vihanneksista.

Tutkimuksen julkaisi Plos One.