Uusi käsitys haastaa "isoäititeorian".

Naisten vaihdevuodet kehittyivät evoluutiossa siksi, että miehet suosivat nuorempia naisia. Kun kaiken ikäiset miehet ovat kilpailleet nuorista naisista, varttuneemmilta naisilta ovat vähentyneet lisääntymistilaisuudet, ja se synnytti vuorostaan vaihdevuodet.

Kanadalaisen McMaster-yliopiston tutkijat päätyivät tähän teoriaansa simuloimalla evoluutiota. Tietokonesimulaatiot osoittivat, että kun miehet suosivat nuoria naisia, tämä voi ennen pitkää johtaa mutaatioihin, jotka haittaavat naisen hedelmällisyyttä ja tuottavat siten menopaussin.

Kilpailevan, niin sanotun isoäitihypoteesin mukaan naisten suvunjatkamiskyvyn hiipuminen olisi kehittynyt, jotta he voisivat auttaa lastenlapsien hoitamisessa ja siten parantaa sukulaistensa eloonjäämismahdollisuuksia. Tutkija Rama Singhin mukaan tämä ei istu evoluution ajatukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Miten suvunjatkokyvyttömyys kehittyy? Se on vastoin evoluution käsitettä. Luonnonvalinta valikoi hedelmällisyyttä ja lisääntymistä – ei sen estämistä", Singh sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaihdevuodet eivät Singhin ja hänen työtovereidensa mukaan kehittyneet lajin säilymisen edistämiseksi vaan siksi, että lisääntymiskyvyllä ei enää tietyn iän jälkeen ollut käyttöä.

Tutkimuksen julkaisi PLOS Computational Biology.

Sisältö jatkuu mainoksen alla