Lucas Cranachin maalauksessa Nuoruudenlähde paluu parikymppiseksi käy kastautumalla. Kuva: Wikimedia Commons
Lucas Cranachin maalauksessa Nuoruudenlähde paluu parikymppiseksi käy kastautumalla. Kuva: Wikimedia Commons

Solun sisäisen viestinnän korjaus pysäytti ikääntymisen.

Ikääntymisen mukana seuraava rapistuminen johtuu osaltaan siitä, että solujen sisäinen viestintä tuman ja mitokondrion välillä pettää, osoittavat tutkijat Cell-lehdessä. Samalla he kuitenkin löysivät keinon vanhenemisen kääntämiseksi. Kun nimittäin hiirikokeissa eläimille annettiin ihmisen elimistössä luonnostaan esiintyvää molekyyliä, viestiyhteydet korjaantuivat ja kudokset nuorenivat jälleen.

On kauan tiedetty, että solun voimalaitoksina toimivien mitokondrioiden heikkeneminen liittyy vanhenemiseen. Ikääntymisen mukanaan tuomat vaivat johtuvat vallitsevan teorian mukaan mitokondrioiden sisältämän dna:n muutoksista. Koska muutokset ovat peruuttamattomia, on uskottu, että myös ikääntyminen on peruuttamaton prosessi. Uusi tutkimus osoittaa muuta.

Tukijat löysivät ikääntymisen mekanismin, jossa solun tuman perimän ja mitokondrioiden perimän välinen viestintä alkaa takkuilla. Terveyttä ylläpitävää vuorovaikutusta varjelee sirtuiinigeeni sirt1, jonka tehtävä on pitää loitolla sabotöörimolekyyli nimeltä hif-1. Jotta sirtuiini voi suorittaa suojelutehtävänsä kunnolla, se tarvitsee kolmatta yhdistettä, joka on nimeltään nad. Iän karttuessa nad kuitenkin vähenee, jolloin sirtuiini ei enää pysty pitämään sabotööriä kurissa. Solun kyky tuottaa energiaa rapistuu, ja vanhuuden vaivat alkavat karttua.

Ikääntyminen onnistuttiin peruuttamaan, kun hiirille annettiin elimistössä luonnostaan esiintyvää ainetta, jonka solut muuntavat nadiksi. Viestiliikenne toipui, samoin mitokondrioiden toiminta. Kun hiirten lihaksista analysointiin viitteet insuliiniresistenssistä, tulehduksista ja lihaskadosta, tulokset olivat samanlaisia kuin nuorilla kuusikuisilla hiirillä. Ihmisellä tämä vastaisi nuorentumista näillä mittareilla kuusikymppisestä 20-vuotiaaksi. 

jussipussi
Seuraa 
Viestejä35522
Liittynyt6.12.2009

Nuoruus palautettiin elimistön omilla aineilla

"Poliittinen vastaus"; kannattaa pitää huolta riitävästä B3 saannista ravinnosta "Dietary niacin deficiency, and pharmacological excesses of nicotinic acid or nicotinamide, have dramatic effects on cellular NAD pools" Niacin status, NAD distribution and ADP-ribose metabolism. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19149597 Large supplements of nicotinic acid and nicotinamide increase tissue NAD+ and poly(ADP-ribose) levels but do not affect diethylnitrosamine-induced altered hepatic foci in Fischer...
Lue kommentti
totinen
Seuraa 
Viestejä4876
Liittynyt16.3.2005

Nuoruus palautettiin elimistön omilla aineilla

jussipussi 22.12.2013 klo 10:15 "Poliittinen vastaus"; kannattaa pitää huolta riitävästä B3 saannista ravinnosta Niacin status, NAD distribution and ADP-ribose metabolism. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19149597 Large supplements of nicotinic acid and nicotinamide increase tissue NAD+ and poly(ADP-ribose) levels but do not affect diethylnitrosamine-induced altered hepatic foci in Fischer-344 rats. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7782898 Nuo molemmat ovat vapaasti ladattavia artikkeleita.
Lue kommentti

Yhdysvaltain terveysministeriö jakaa geeliä 400 parille useissa maissa.

Miesten e-pilleriä on yritetty kehittää vuosia. Nyt Yhdysvaltain terveysministeriön tuella alkaa kokeilu, jossa miesten ehkäisyä yritetään geelin avulla.

Käsi- ja olkavarsiin ulkoisesti siveltävä geeli lopettaa lähes kokonaan miehen sperman tuotannon.

Kokeiden on määrä alkaa huhtikuussa. Ne kestävät neljä vuotta. Yli 400 parsikuntaa osallistuu kokeeseen paitsi Yhdysvalloissa myös Britanniassa, Italiassa, Ruotsissa, Chilessä ja Keniassa.

Miehet saavat kokeeseen geelipurkin, josta geeliä voi pumpata ulos ja hieroa sitä kehoon. Mies hieroo noin puoli teelusikallista geeliä käsivarsiin ja olkapäihin joka päivä.

Geeli kuivuu iholla minuuteissa ja siirtää iholta hormoneja verenkiertoon.

”Ehkäisy ei siis vaadi mieheltä paljoa. Sitä pitää vaan muistaa käyttää päivittäin”, sanoo kokeilusta Diana Blithe helmikuun MIT Technology Review-lehdelle. Blithe johtaa ehkäisykokeiluja Yhdysvaltain terveysvirastossa NIH:ssa.

Geeli supistaa sperman tuotantoa noin kolme vuorokautta. Miehellä on siis varaa unohtaa geelin sively päiväksi tai kahdeksi.

Miehet käyttävät geeliä ainakin neljä kuukautta. Kokeen alussa myös naisilla on oma ehkäisynsä.

Tutkijat seuraavat, miten miehen spermantuotanto kehittyy. Siittiöiden pitäisi vähentyä alle yhteen miljoonaan millilitraa kohti, jotta ehkäisy toimisi tehokkaasti, sanoo Blithe. Kun siittiöitä alkaa olla miehellä enää hyvin vähän, lopettavat naiset oman ehkäisynsä.

Pari käyttää sitten geeliä ainoana ehkäisyvälineenä vuoden ajan. Geeli osoitti tehonsa pienemmässä esikokeessa, joka kesti kuusi kuukautta.

Siinä kuitenkin käytettiin kahta eri geeliä, joita täytyi sivellä eri kohtiin vartaloa. Uudessa geelissä nämä kaksi on on yhdistetty.

Tuhannen taalan kysymys on, käyttävätkö miehet tällaista kätevän tuntuista geeliä, jos se tulee yleisesti käyttöön.

Historiallisesti lääkeyhtiöt eivät ole olleet kovinkaan kiinnostuneita miesten ehkäisyn kokeiluista. Kokeet kestävät yleensä vuosia ja ovat hyvin kalliita.

Siksi miesten ehkäisyväline on riski lääkeyhtiölle, varsinkin kun naisille on jo niin monia eri mahdollisuuksia ehkäisyyn.

”Tässä on myös kysymys sukupuolten tasa-arvosta”, pohtii Régine Sitruk-Ware, Yhdysvaltain väestöliiton tutkija: ”Miehet myös ehkä jo haluavat säädellä omaa hedelmällisyyttään.”

Nuoret miehet erityisesti ovat avoimia kokeilemaan ehkäisyä, hän sanoo ja uskoo, että asenteet muuttuvat.

Tutkimus vuodelta 2010 osoitti, että noin neljännes miehistä kautta maailman voisi harkita hormonaalista ehkäisyä.

Geelissä on kaksi keinotekoista hormonia, testosteronia ja progestiinia. Progestiini on keinotekoinen keltarauhashormoni.

Geelin hormonit estävät aivolisäkkeen luteinisoivan hormonin (LH) tuotantoa ja eritystä. Silloin miehen oma testosteronin tuotanto loppuu kiveksissä, joita tuo LH stimuloi.

Testosteronin pitoisuus kiveksissä laskee niin alas, ettei se riitä enää tukemaan siittiöntuotantoa. Se siis vähenee ja voi loppua kokonaan.

Muualla elimistössä tarvitaan vähemmän testosteronia kuin kiveksissä. Tätä tarkoitusta varten oma testosteroni korvautuu geelin testosteronilla, selittää ulkopuolisena kokeilua fysiologian professori Jorma Toppari Turun yliopistosta. Hän on myös lastenendokrinologian erikoislääkäri Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.

Geelissä on siis korvaavaa testosteronia, joka on vastavoima kehon hormonien epätasapainolle, jonka progestiini kehossa aiheuttaa. Korvaava testosteroni ei kuitenkaan tuota spermaa.

Eurooppalaisiin miehiin kokeiltiin ehkäisevää hormonia 2008–2112. Kokeessa miehet saivat hormoneja injektiona kahden kuukauden välein. Se esti sperman tuotannon.

Miehet kertoivat kuitenkin, että hormonit aiheuttivat sivuoireita. Mieliala vaihteli hormonien takia ja niistä tuli muita sivuvaikutuksia.

”Tämäkin hormonaalinen ehkäisy varmasti aiheuttaa samanlaisia sivuvaikutuksia kuin aiemmat: aknea, punasolujen määrät kasvavat ja mieliala vaihtelee”, sanoo Toppari kokeilusta.

”Ehkä hyöty on kuitenkin niin suuri, että miehet sietävät nuo sivuvaikutukset.”

Ilman sikiön liikkeitä solut eivät tietäisi, pitääkö niiden kasvaa luuksi vai rustoksi. Liikkumattomuus altistaa hauraille luille ja nivelvioille.

Vain äidit tietävät, miltä tuntuu vastaanottaa potkuja ja nyrkiniskuja mahan sisältä päin. Vauvan liikehdinnällä on tärkeä tehtävä, selittävät asiaa tutkineet asiantuntijat.

Alkion pitää sätkiä kohdussa, jotta sen vielä erilaistumattomat solut saavat oikeanlaisia signaaleja. Ne ohjaavat soluja asettumaan oikeille paikoilleen ja erilaistumaan tilanteen mukaan joko luuksi tai luiden nivelkohtia suojaavaksi rustoksi.

Kehoa kannattelevien luiden pitää kasvaa lujiksi ja joustaviksi, kun taas niiden päitä yhdistävien rustojen tulee olla riittävän kimmoisia.

Kun alkion liikkeet aiemmissa kokeissa estettiin hiiren ja kanan alkioilta, luut ja rustot kasvoivat väärin: pahimmillaan luiden päät saattoivat nivelten kohdalla kasvaa jopa yhteen.

Tutkijoita vaivasi, miksi näin tapahtuu. Uusissa kokeissaan he onnistuivat hahmottamaan mekanismin, jolla liikkeet ohjaavat luiden ja rustojen kasvua.

”Uudet löytömme näyttävät, että alkion liikkeiden puuttuessa solut, joiden nivelrustoa pitäisi muodostaa, saavat vääränlaisia molekylaarisia signaaleja, jolloin yhdenlainen viesti hukkuu ja toinen vääränlainen signaali aktivoituu sen sijaan”, selittää tiedotteessa tutkimusryhmää johtanut Trinity Collegen zoologian professori Paula Murphy.

”Lyhyesti sanottuna, solut saavat signaalin ’tee luuta’, kun niiden pitäisi saada signaali, joka sanoo ’tee rustoa’.”

Seuraavaksi tutkijat yrittävät soveltaa saamaansa tietoa ja rakentaa nivelrustoa itse. Heidän on löydettävä oikea yhdistelmä biologisia ja biofysikaalisia signaaleja, jotka muodostavat lujan ja terveen nivelen.

Tutkimusryhmä toivoo, että havainto voisi pitkällä tähtäimellä hyödyttää niveltauteja sairastavia.

Jos uutta rustoa osattaisiin kasvattaa kantasoluista samaan tapaan kuin alkio kasvattaa rustot niveliensä suojaksi, voitaisiin nivelrikkoon ja -kulumiin löytää tekoniveliä pitkäikäisempiä ratkaisuja.

Rustotutkimuksen julkaisi tiedelehti Development.