Israelilaistutkijat ovat ensi kertaa osoittaneet, että jo puhjennut nuoruustyypin diabetes voidaan pysäyttää, kertoo Lancet –lehti. Jerusalem...

Israelilaistutkijat ovat ensi kertaa osoittaneet, että jo puhjennut nuoruustyypin diabetes voidaan pysäyttää, kertoo Lancet –lehti. Jerusalemin herpealaisen yliopiston Itamar Raz ja Dana Elias työryhmineen onnistuivat muokkamaan diabeettikkojen immuunijärjestelmää ja estämään haimasolukon tuhoutumisen.

Insuliinia tuottavien haiman saarekesolujen autoimmuunitulehdus on vuosia kestävä tapahtumaketju, jonka käynnistäjiksi epäillään muun muassa imeväisiän virustauteja ja ravintoa. Hiirillä immuunijärjestelmän hyökkäys omia soluja vastaan on estettävissä. DiaPep277-niminen peptidi, aminohappoketju, pysäyttää solutuhon ja palauttaa insuliinituotannon. Idea näyttää nyt toimivan myös ihmisellä. Kymmenen kuukautta kestäneeseen kaksoisokkotutkimukseen osallistui 35 varhaisvaiheen diabeetikkoa, joiden haimasolut toimivat enää vaivoin. Puolet joukosta sai kaksi ihonalaista peptidiruisketta, loput lumehoitoa.

Kaikilta mitattiin tutkimuksen alussa ja lopussa veren ns. c-peptidipitoisuus, joka kertoo, kuinka hyvin oma insuliinituotanto sujuu. Kun haimasolut pumppaavat insuliinia vereen, erittyy samalla c-peptidiä. Pieni pitoisuus on puolestaan merkki sairaudesta.

Lumepiikkien varassa sinnitelleiden peptiditasot olivat hiipuneet entisestään, mutta hoitoryhmäläisillä ne olivat ennallaan. He myös tulivat toimeen tavallista vähäisemmällä insuliinihoidolla. DiaPep277 -ruiskeet ilmeisesti estävät haimasoluja tuhoavan immuunivasteen käynnistymisen. Peptidi vaikuttaa erityisesti auttaja-T-soluihin, jotka mm. piiskaavat vasta-ainetuotantoa.

Hoito on vasta toisen vaiheen potilaskokeissa. Edessä on vielä vuosia kestävät tutkimukset pitkäaikais- ja yhteisvaikutuksista. Dana Eliaksen mukaan DiaPep277:ssä on kuitenkin ainekset läpimurtoon. Jo sairastuneiden lisäksi sillä voisi suojata niitä, joilla on selvä perinnöllinen alttius.

Insuliinihoito on toistaiseksi diabeetikkojen ainoa elämänlanka. Aina välillä tautia on yritetty taltuttaa koko haiman tai solusaarekkeiden siirroilla, mutta menetelmät eivät ole riskiensä tai tehottumuutensa takia levinneet laajempaan käyttöön. Nuoruustyypin diabetestä potee noin 30 000 suomalaista, heistä runsas 3 000 on alle 16-vuotiaita. Lasten diabetes on Suomessa yleisempää suhteessa väkilukuun kuin missään muussa maassa. Sairastavuus on kolminkertaistunut viimeksi kuluneen kolmen vuosikymmenen aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla