Ruotsalaista nuuskaa. Kuva: <span class="photographer">J. Pelkonen / <a href= http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Nuuska.JPG> Wikimedia Commons</a></span>
Ruotsalaista nuuskaa. Kuva: J. Pelkonen / Wikimedia Commons

Tupakointi lisää taudin riskiä, pitkäaikainen nuuskan käyttö vähentää sitä.

Tupakoitsijalla on selvästi lisääntynyt riski sairastua MS-tautiin mutta nuuskaajalla ei, selvisi Karoliinisen instituutin tuoreessa tutkimuksessa.

Tutkimukseen osallistui Ruotsissa 902 ihmistä, joilla oli todettu MS-tauti, ja 1855 verrokkia, joilla sairautta ei ollut. Kaikki vastasivat kysymyksiin tupakoinnista ja nuuskaamisesta.

Kävi ilmi, että tupakoivilla naisilla MS-taudin riski oli lähes puolitoistakertainen tupakoimattomiin naisiin nähden. Miehillä tupakointi kasvatti riskin lähes kaksinkertaiseksi. Näin kävi, vaikka tupakointi olisi ollut melko vähäistä. Riski oli koholla vielä viisi vuotta lopettamisen jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yllättäen tutkimus paljasti, että yli 15 vuotta nuuskanneilla MS-taudin riski oli 70 prosenttia pienempi kuin niillä, jotka eivät olleet ikinä käyttäneet mitään tupakkatuotteita. Lyhyempi nuuskan käyttö ei aiheuttanut merkittävää eroa sairastumisalttiudessa. Nuuskan piti myös olla ruotsalaista, kosteaa nuuskaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nikotiini ei siis näytä olevan se tupakan ainesosa, joka lisää sairastumisen vaaraa. Tutkijat arvailevat, että syynä saattavat olla esimerkiksi hengitystieinfektiot, joita tupakointi lisää ja pitkittää, tai tupakoinnin aiheuttamat autoimmuunireaktiot.

Tutkijat huomauttavat myös, etteivät he suosittele nuuskaamista. Pitkäaikainen nuuskan käyttö aiheuttaa muunlaisia terveyshaittoja.

Tutkimuksen julkaisi Neurology.

Sisältö jatkuu mainoksen alla