Irtonuuskaa. Kuva: <span class="photographer"><A HREF=http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Nuuska.JPG>Wikimedia Commons</A>.</span>
Irtonuuskaa. Kuva: Wikimedia Commons.

Nuuskaaminen on tupakointia turvallisempaa, muttei täysin vaaratonta.

Nuuskaaminen on vähemmän vaarallista kuin tupakointi eivätkä siihen liitetyt syöpäriskit välttämättä ole niin suuria kuin on ajateltu. Ruotsalaistyyppinen nuuska ei mahdollisesti lisää syöpien riskiä lainkaan tai hyvin vähän, tuore meta-analyysi väittää.

Usein nuuskaaminen on liitetty suunielun syöpien riskiin, mutta tällainen yhteys löytyi lähinnä ennen vuotta 1990 tehdyistä yhdysvaltalaistutkimuksista, joissa ei huomioitu alkoholin mahdollisia syöpävaikutuksia. Eturauhassyövän suhteen tulokset olivat epäselvempiä. Ruotsissa tehdyissä tutkimuksissa nuuska ei lisännyt myöskään muiden syöpien vaaraa.

Analyysiin kelpuutettiin 89 nuuskatutkimusta, joista 18 oli ruotsalaisia ja loput yhdysvaltalaisia. Tupakoinnin vaikutus huomioitiin joka toisessa tutkimuksessa. Nuuska on kielletty EU-maissa Ruotsia mukaan lukematta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat laskivat, että vuonna 2005 noin 142 000 yhdysvaltalaismiestä kuoli syöpiin, joiden tiedetään liittyvän tupakointiin. Näistä 100 000 aiheutui suoraan tupakoinnista. Jos kaikki tupakoitsijat olisivat käyttäneet savukkeiden sijaan nuuskaa, kuolleita olisi ollut vain 1 100, tutkijat arvioivat BMC Medicine -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Monet asiantuntijat uskovat, että vaikka nuuskaan liittyisi pieni syöpäriski, savukkeiden vaihtaminen nuuskaan vähentäisi huomattavasti tupakkatuotteista aiheutuvia terveyshaittoja. Paras tapa hoitaa terveyttään on kuitenkin välttää kaikkia tupakkatuotteita.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim ja
(BMC Medicine 2009;7:36)

Sisältö jatkuu mainoksen alla