Aidot kasvot laitimmaisina. Kuva: <span class="photographer">Forensic Imaging Group University of Kent</span>
Aidot kasvot laitimmaisina. Kuva: Forensic Imaging Group University of Kent

Vanhenemista simuloiva tietokoneohjelma voi auttaa kadonneiden tunnistamisessa.

Brittitutkijat ovat kehittäneet tietokoneohjelman, joka pystyy työstämään tuoreen näköiskuvan vanhasta valokuvasta.

Kentin yliopiston tutkijoiden rakentama ohjelma simuloi ihmisen vanhenemista automaattisesti. "Kaikki vanhenevat, joten olemme eritelleet suuresta määrästä kasvokuvia niiden keskimääräiset muutokset, joita ohjelma hyödyntää", sanoo ryhmän johtaja Cristopher Solomon.

Yksilöllisiä muutoksia tietokone seuloo henkilön aiempien valokuvien avulla, jos niitä on käytettävissä. Lisänä se käyttää muiden perheenjäsenten tai lähisukulaisten valokuvia. Aikarajoitetta ei ole. Esimerkiksi lapsen kasvoja voidaan ikäännyttää vuosikymmeniä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Virtuaalisen vanhentamisohjelman osuvuutta on testattu aikuisten ihmisten lapsuus- ja nykyvalokuvilla, ja tulos on hämmentävän tarkka. Tähänastiset näköisarviomenetelmät ovat parhaimmillaankin varsin karkeita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uudesta ohjelmasta odotetaan apua erityisesti kadonneiden ihmisten etsintään. Toki sitä voi soveltaa keveämminkin: "Ohjelmalla voi vaikka lähettää ystävälle syntymäpäiväkortin, jossa on näkyy, miltä tämä näyttää 10 vuoden kuluttua", Solomon ehdottaa New Scientistissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla