Kuva: Nasa
Kuva: Nasa

Avaruusnettiin pääsee syrjäseuduiltakin.

On alkamassa avaruuskilpa, jossa kisataan internetin viemisestä avaruuteen.

Tähän asti nettiyhteydet satelliittien välityksellä ovat olleet turhan hitaita, koska satelliitteihin on ollut liian pitkä matka. Siksi esimerkiksi OECD-maiden kansalaisista vain muutama prosentin osa on tähän mennessä käyttänyt nettiä avaruuden kautta.

Nyt useat firmat kaavailevat lähellä Maata kiertävää satelliittiparvea, joka välittäisi nettiyhteyden moitteettoman nopeasti – ja myös maapallon syrjäseuduille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lähtölaskenta avaruuteen alkoi tammikuussa 2015. Silloin muutamat isot tele-, satelliitti- ja rakettiyhtiöt kertoivat hurjista suunnitelmistaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Avaruusnetti voi laajentaa internetin saatavuutta huimasti. Viimevuotisen arvion mukaan noin puolet maapallon asukkaista on yhä vailla nettiyhteyttä.

Avaruusyhteydellä netin käyttäjät päässevät myös väistämään kotimaansa mahdollisesti asettamia netinkäytön rajoituksia.

Lue lisää

Syyskuun 2015 Tiede-lehdessä on tiedetoimittaja Timo Paukun artikkeli, jossa kerrotaan tarkemmin avaruuden nettikilvasta sekä sen hyödyistä ja ongelmista. Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa painettu lehti tai iPad-digilehti.

Jos olet tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevasta linkistä.

Kapsky
Seuraa 
Viestejä77

Pistäisivät nyt ensin vaikka sen 2g-verkon pelaamaan myös täällä kehäkolmosen ulkopuolellakin. Lankapuhelimen armoilla oltu siitä lähtien kun nelipuolikas nmt mykistyi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla