Punaista planeetta kiertävä MARSIS –tutka painaa alle pari kiloa (NASA/JPL/Caltech).
Punaista planeetta kiertävä MARSIS –tutka painaa alle pari kiloa (NASA/JPL/Caltech).

Tutkijat ovat ensimmäistä kertaa tunkeutuneet Marsin pinnan alle tutkan avulla.

Tutkijat ovat ensimmäistä kertaa tunkeutuneet Marsin pinnan alle tutkan avulla. Euroopan avaruusjärjestön Mars Express -luotaimessa oleva MARSIS-tutka havaitsi alkajaisiksi maanalaisen kraatterin ja yli kilometrin syvyyteen ulottuvan vesijäävaraston.

MARSIS-tutka syväluotasi Marsin pohjoista pallonpuoliskoa kahden kilometrin syvyydeltä. Chryse Planitialta löytyi 250-kilometrinen kraatteri. Se, ettei tutkan signaali juurikaan heikentynyt lävistäessään kraatterin ainetta, viittaa suureen määrään jäätä. Jää ei näet juuri estä tutkasignaalin kulkua. Kraatterin pohja heijasti signaalin takaisin sellaisella voimalla ja tasaisuudella, että kyseessä saattaisi olla jopa juoksevan veden pinta. Todennäköisempi selitys on kuitenkin se, että kraatterin synnyttänyt kappale on sulanut tasaiseksi kerrokseksi. Marsin pohjoiselta napalakilta puolestaan löytyi 1,8 kilometrin syvyyteen yltävä vesijääkerros, joka päättyy hiekkaiseen jäähän.

Toistaiseksi tutkijat eivät siis ole havainneet luotettavia merkkejä nestemäisestä vedestä, mutta Euroopan avaruusjärjestön tiedotteessa korostetaan, että MARSIS-tutka on vasta aloittanut tutkimuksensa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla