Kuva: Emmanuel Huybrechts, Wikimedia Commons.
Kuva: Emmanuel Huybrechts, Wikimedia Commons.

Kun uteliaisuus kerran herää, aivot omaksuvat samassa imussa myös vähemmän kiinnostavia asioita.

Ihminen oppii parhaiten asioita, joita kohtaan hän kokee luontaista uteliaisuutta. Tämän moni olisi osannut kertoa ilman tutkimustakin, mutta Neuron-lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa ilmiöstä yllättävän puolen. Oppimista tehostava vaikutus ei nimittäin ulotu pelkästään uteliaisuutemme herättäneeseen asiaan, vaan uteliaisuuden herätessä opimme ikään kuin samassa imussa myös yhdentekeviltä tuntuvia asioita. Tämä johtuu siitä, että uteliaisuus muuttaa aivojemme toimintaa.

Tohtori Matthias Gruber Kalifornian yliopistosta tutki asiaa kollegoidensa kanssa koeasetelmalla, jossa koehenkilöille esitettiin joukko tietovisakysymyksiä. Heitä pyydettiin pisteyttämään kysymykset sen mukaan, miten uteliaita he olivat kuulemaan oikean vastauksen. Tämän jälkeen kysymykset esitettiin heille vastausten kera niin, että kysymyksen ja oikean vastauksen välillä oli 14 sekunnin viive. Vastausta odotellessa koehenkilöt saivat nähtäväkseen kuvan vieraan henkilön kasvoista.

Tutkimuksen seuraavassa vaiheessa tutkijat testasivat, miten hyvin koehenkilöt muistivat tietovisakysymysten vastaukset. Kuten odottaa saattaa, he muistivat parhaiten vastaukset kysymyksiin, jotka olivat herättäneet heidän uteliaisuutensa.

Yllätyksenä heille järjestettiin koe myös kysymysten yhteydessä näytetyistä kasvoista. Koehenkilöt muistivat kasvoista parhaiten ne, jotka he olivat nähneet kiinnostaviksi kokemiensa kysymysten yhteydessä.

Tutkijat tarkkailivat funktionaalisen magneettikuvauksen keinoin, mitä koehenkilöiden aivoissa tapahtui kokeen aikana. Uteliaisuuden herääminen näkyi hippokampuksen aktivoitumisena sekä tavallista tiiviimpinä yhteyksinä sen ja aivojen palkitsemisjärjestelmän välillä.

”Uteliaisuus siis virkistää palkitsemisjärjestelmää, ja kanssakäyminen palkitsemisjärjestelmän ja hippokampuksen välillä näyttää saavan aivot tilaan, jossa oppiminen ja mieleen painaminen tehostuu, vaikka kyseinen tieto ei olisi erityisen kiinnostava tai tärkeä”, selosti tohtori Charan Ranganath tutkimusryhmän tiedotteessa.

Havaintoa motivaation ja muistin yhteydestä voidaan soveltaa esimerkiksi ikäihmisten tai neurologisten sairauksien takia heikkomuististen henkilöiden kuntoutuksessa. Myös kouluissa ja työpaikoilla voidaan löytää käyttöä tiedolle, että tylsänkin asian omaksuminen tehostuu, kunhan oppijoiden uteliaisuus saadaan ensin herätettyä edes jollain, mitä he todella haluavat oppia.

Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä