Ruostumaton teräs ei ole täysin luotettava materiaali, sillä siihen voi kehittyä varsin nopeasti pikkuriikkisiä, paikallisia ruostevaurioita, mikä on epämiellyttävää yhtä lailla tiskikoneessa kuin teollisuuslaitoksessa. Nyt tutkijat arvelevat tietäväns...

Ruostumaton teräs ei ole täysin luotettava materiaali, sillä siihen voi kehittyä varsin nopeasti pikkuriikkisiä, paikallisia ruostevaurioita, mikä on epämiellyttävää yhtä lailla tiskikoneessa kuin teollisuuslaitoksessa. Nyt tutkijat arvelevat tietävänsä, miksi ruostumatonkin ruostuu.

Ruostumaton teräs on raudan ja kromin seos. Kromiatomit reagoivat ilman hapen kanssa siten, että teräksen pinnalle muodostuu ruostumiselta suojaava kerros. Kun metalliseos jäähtyy valmistusvaiheessa, siihen kuitenkin muodostuu millimetrin kymmenestuhannesosan kokoisia rikkiepäpuhtauksia. Näitä epäpuhtauksia on kauan arveltu ruostumisen syyksi.

Englantilaisten Mary Ryanin ja David Williamsin juuri ilmestynyt tutkimus osoittaa, että rikkiepäpuhtaudet tosiaan ovat syyllisiä, mutta epäsuorasti. Käyttämällä uudenlaista mikroskooppia tutkijat huomasivat, että rikkiä sisältävissä paikoissa on vähemmän kromia. Metalliseoksen jäähtyessä rikki näyttää karkottavan kromin alueelta. Katstrofi on valmis.

Nyt kun tiedämme, mikä on ruostumattoman teräksen Akilleen kantapää, voimme ratkaista ongelman, sanoo Ryan lehdistötiedotteessa.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla