Yhdysvaltalaistutkijat ovat onnistuneet kasvattamaan siittimen päärakenteita soluviljelmässä. Kanien omista soluista kasvatetut osat lähes toimivat moitteettomasti. Kaniurokset astuvat, siittävät ja saavat siemensyöksyjä kuin aivan kuin ennenkin. Kehit...

Yhdysvaltalaistutkijat ovat onnistuneet kasvattamaan siittimen päärakenteita soluviljelmässä. Kanien omista soluista kasvatetut osat lähes toimivat moitteettomasti. Kaniurokset astuvat, siittävät ja saavat siemensyöksyjä kuin aivan kuin ennenkin. Kehittyessään tekniikka tuo toivoa niille miljoonille miehille, joilta puuttuu siitin vamman tai kehityshäiriön takia.

Siitin on erittäin monimutkainen elin. Aiemmin virtsarakkojen kanssa työskennellyt Harvardin yliopiston Anthony Atala tarttui nyt kaiken lisäksi peniksen kinkkisimpään kohtaan, kahden lieriömäisen sylinterin muodostamaan paisuvaiseen (corpora cavernosa). Paisuvaisen verentungos ja sen sileiden lihasten supistuminen saa aikaan 10-kertaisen verenpaineen ja samalla erektion. Näiden erikoistuneiden lihas- ja verisuonisolujen kokoonpanoa on hankala jäljitellä.

Paisuvaiset viljeltiin täyteen mittaansa muutamassa päivässä. Kanipojilta poistettiin aidot rakenteet ja tilalle pantiin kasvatetut vastineet. Leikkauksesta toivuttuaan urokset saivat häkkiseuraa ja ne yrittivät lähes välittömästi astua naaraita.

Erektiossa on vielä toivomisen varaa. Siittimen sisäinen paine jää noin puoleen normaalista. Tilanne on hieman sama, jos verrattaisiin kuusikymppisen miehen siittimen kuntoa kolmekymppisen kalustoon.

Atalan ja hänen työryhmänsä taidonnäytteestä raportoi New Scientist. Se julkaistaan Journal of Urology –lehdessä lokakuussa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla