Vasemmalla Venus päiväsaikaan, yöpuoli oikealla. Kuva: <span class="photographer">ESA/CNR-IASF.</span>
Vasemmalla Venus päiväsaikaan, yöpuoli oikealla. Kuva: ESA/CNR-IASF.

Venuksen eteläinen napa on kuvattu ensimmäistä kertaa. Asialla oli Venus Express -luotain.

Venuksen eteläinen napa on kuvattu ensimmäistä kertaa. Asialla oli Venus Express -luotain, joka saapui Venusta kiertävälle radalle viime viikolla.

Vaikka kuva on näpätty 206 452 kilometrin päässä, se on hämmästyttävän yksityiskohtainen. Siinä näkyy myös odottamattomia piirteitä.

Kuva on kooste Venuksen päivä- ja yöpuolesta. Päivän puolella näkyy, miten Auringon valo heijastuu pilvistä, jotka ovat lähimmillään 65 kilometriä planeetan pinnan yläpuolella. Keinotekoisilla väreillä korostetulla yöpuolella näkyy spiraalin muotoisia pyörteitä, jotka ovat 55 kilometrin korkeudella Venuksen pinnasta. Tutkijoita kiinnostaa erityisesti eteläisen navan yläpuolella oleva tumma pyörre.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Vain päivää saapumisemme jälkeen saimme näyttöä Venuksen kuumasta dynaamisesta maailmasta", sanoo tutkija Håkan Svedhem Euroopan avaruusjärjestön tiedotteessa. "Tulemme havaitsemaan ennen näkemättömän pieniä yksityiskohtia, kun pääsemme lähemmäs Venusta ja saavutamme sata kertaa tätä paremman erotuskyvyn. Odotamme näiden spiraalipyörteiden muuttavan muotoaan hyvin nopeasti."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla