Myös sukupuolinen suuntautuminen selviää melko tarkasti.

Facebook-käyttäjän tykkäysklikkauksista voi päätellä hänen luonteenpiirteensä, etnisyytensä, sukupuolensa, sukupuolisen suuntautumisensa, uskontokuntansa ja poliittiset mielipiteensä, osoittaa tuore brittitutkimus. Tutkijat muistuttavat, että ennusteohjelmilla voi paitsi tehdä täsmämarkkinointia myös hankkia ihmisistä tietoa, jota he eivät ole halunneet paljastaa.

Cambridgen yliopiston Michal Kosinski rakensi työtovereineen 58 000 yhdysvaltalaisen Facebook-käyttäjän tykkäyksien pohjalta matemaattisen mallin, jolla voi ennustaa yksilöiden ominaisuuksia ja mieltymyksiä.

Tutkijat erottivat mallillaan miehet ja naiset toisistaan 93 prosentissa tapauksista, tummaihoiset vaaleaihoisista 95 prosentissa tapauksista ja erilaiset seksuaaliset suuntautumiset 88 prosentissa tapauksista. Malli myös tunnisti yli 80 prosentin osumatarkkuudella, onko henkilö demokraatti vai republikaani, kristitty vai muslimi. Lisäksi malli ennusti yhtä tarkasti kuin lyhyt persoonallisuustesti henkilön avoimuutta uusille kokemuksille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Huonommin malli tunnisti Facebook-käyttäjän parisuhdestatuksen, tämän vanhempien suhteen sekä päihteiden käytön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi PNAS. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla