Hormonisuihkaus lisäsi lumepuudutteen tehoa.

Oksitosiini on hormoni, joka edistää empatiaa, luottamusta ja sosiaalista oppimista. Nämä ovat avaintekijöitä myös potilaan ja lääkärin suhteessa - jolla taas on tärkeä rooli plasebovaikutuksessa, toisin sanoen paranemisessa ilman vaikuttavia ainesosia sisältävää lääkettä. Oksitosiinin merkitys plasebo- eli lumevaikutuksessa sai vahvistuksen Simon Kessnerin tutkimusryhmän koesarjassa, jossa kokeiltiin lumepuudutteiden tehoa koehenkilöihin.

Kokeeseen osallistui 80 satunnaisesti valittua tervettä miestä, joista puolelle annettiin nenän kautta oksitosiinia ja toiselle puolelle suolaliuosta. 45 minuutin kuluttua koehnekilöille siveltiin kyynärvarteen kahteen kohtaan täsmälleen samanlaista voidetta. Heille kuitenkin sanottiin, että toiseen kohtaan oli sivelty kipua vähentävää puudutetta ja toiseen vertailun vuoksi muuta voidetta. Voiteille annettiin 15 minuuttia luuloteltua vaikutusaikaa, minkä jälkeen tutkijat kuumensivat koehnekilöiden kyynärvartta 20 sekunnin ajan, ja koehnkilöt raportoivat tuntemuksensa asteikolla nollasta (ei kipua) sataan (sietämätöntä kipua). Samanlaisiksi kalibroituja kuumuusärsykkeitä anettiin kymmenen sarjoina molemmille voidelluille ihoalueille.

Ensimmäinen tulos oli, että plasebovaikutus toimi. Koehenkilöt tunsivat vähemmän kipua kohdassa, joka oli voideltu puudutteeksi väitetyllä voiteella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toinen tulos oli, että nenäsuihkeessa saatu oksitosiini kasvatti eroa lumepuudutetulla ja vertailualueella koetun kivun välillä. Molemmat ihoalueet oli siis tosiasiassa voideltu samalla aineella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Tietääksemme tämä on ensimmäinen kokeellinen näyttö siittä, että plasebovaikutusta voidaan tehostaa farmakologisesti, nenän kautta annetulla oksitosiinilla", tutkijat kirjoittavat.

Raportin julkaisi JAMA.

Tarkennettu 28.10. 2013 klo 15.50. toiseksi viimeistä kappaletta: Oksitosiinia saaneilla koetun kivun ero lumpuudutetulla ja vertailualueella oli suurempi kuin niillä, jotka saivat nenäsuihkeessa pelkkää suolavetta.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla