Kuva: Gregory Dixon
Kuva: Gregory Dixon

Pahakin ruoka maistuu paremmalta, jos odotat saavasi herkkua.

Odotukset vaikuttavat siihen, millaiselta ruoka maistuu, kertoo Nature Neurosciencen verkkosivuilla julkaistu tutkimus.

Wisconsinin yliopiston tutkijat magneettikuvasivat koehenkilöiden aivot, kun nämä maistelivat karvasta tai makeaa. Samalla kokelaat arvioivat makujen miellyttävyyttä.

Ennen testiä heille annettiin vihje siitä, onko tulossa jotakin hyvää vai ei. Osa vinkeistä oli vääriä.

Ilmeni, että aistimus vastasi annettua vihjettä. Pahaakin makua kuvailtiin vain hitusen vastenmieliseksi, jos vinkissä näin oli väitetty.

Ilmiö näkyi myös aivokuvissa: sama maku aktivoi aivokuoren makualueita enemmän, kun se esitettiin oikean vihjeen kera.

Tulokset viittavat siihen, että olettamus muokkaa makuhavaintoamme. Aiempien tutkimusten mukaan makualueet reagoisivat yksinomaan makusilmujen lähettämiin viesteihin.