Jo maistiainen kirvoittaa aivoissa dopamiinia, joka kytkeytyy riippuvuuteen.
 

Pelkkä oluen maku voi kirvoittaa aivoissa dopamiinintuotannon. Dopamiini on välittäjäaine, jonka on pitkään tiedetty kytkeytyvän alkoholismiin ja muihin päihderiippuvuuksiin.

Yhdysvaltalaisen Indianan yliopiston tutkijat seurasivat pet-kuvauksella 49 miehen aivoja heidän maistellessaan olutta ja urheilujuomaa. Kuvaus paljasti, että oluen maistelu lisäsi dopamiinin tuotantoa paljon enemmän kuin urheilujuoman. Vaikutus oli voimakkaampi koehenkilöillä, joiden suvussa on alkoholisteja.

Osallistujille tarjottiin hyvin pieni määrä heidän suosikkioluttaan - vain 15 millilitraa 15 minuutin kuluessa. Maistiaisella ei siis ollut vaikutusta veren alkoholipitoisuuteen. Dopamiinin erittymiseen riitti pelkää oluen maku, joka voi toimia vihjeenä alkoholista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muuttuneen aivotoiminnan lisäksi tutkijat havaitsivat, että oluen maistelusta syttyi halu saada lisää olutta. Urheilujuoma ei aiheuttanut samanlaista reaktiota, vaikka monet koehenkilöt sanoivat, että urheilujuoman maku oli parempi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi Neuropsychopharmacology.

Sisältö jatkuu mainoksen alla