VTT Biotekniikan tutkijat ovat kutistaneet oluen käymiseen tarvittavan ajan kahteen vuorokauteen. Tavallisesti pääkäyminen, jossa hiiva käyttää sokereista a...

VTT Biotekniikan tutkijat ovat kutistaneet oluen käymiseen tarvittavan ajan kahteen vuorokauteen. Tavallisesti pääkäyminen, jossa hiiva käyttää sokereista alkoholia ja hiilidioksidia, kestää lähes viikon.

Vauhdikkaan käymisen salaisuus piilee immobilisoiduissa eli kantajamateriaaliin sidotussa hiivassa. Kantajamateriaalien, kuten puulastujen, siivellä käymisastiaan saadaan ahdettua enemmän hiivaa.

Erikoistutkija Ilkka Virkajärven johtamassa ennätyskäymisessä hiiva sidottiin pyökki- ja haapahakkeeseen ja siirrettiin olutvierteeseen. Nyt VTT:n laboratorion koeastiassa muhii päivittäin 1 400 litraa mallasjuomaa.

Immohiivamenetelmää esiteltiin Virkajärven tänä keväänä ilmestyneessä väitöskirjassa. Asiasta kertoi myös New Scientist -lehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla