Kun olutta lasketaan tuoppiin, juoman sisältämä hiilidioksidi tai typpikaasu vapautuu ja muodostaa kuplia. Mutta mihin päin kuplat suuntaavat: ylös vai alas? Kuplat ovat olutta kevempiä, joten niiden voisi päätellä liikkuvan ainoastaan ylöspäin, mutta ...

Kun olutta lasketaan tuoppiin, juoman sisältämä hiilidioksidi tai typpikaasu vapautuu ja muodostaa kuplia. Mutta mihin päin kuplat suuntaavat: ylös vai alas? Kuplat ovat olutta kevempiä, joten niiden voisi päätellä liikkuvan ainoastaan ylöspäin, mutta se taitaa olla näköharha.

Stanfordin ja Edinburghin yliopiston tutkijat selvittivät asian huippunopealla videokameralla, joka nappaa 750 ruutua sekunnissa. Richard N. Zare ja Andrew J. Alexander valitsivat testijuomaksi maailman tunnetuimman stoutin Guinnessin. Tulokset julkistettiin tällä viikolla irlantilaisten suojelupyhimyksen Pyhän Patrikin muistopäivän kunniaksi. Video-otos paljastaa, että tuoppiin syntyy olutta kaadettaessa pyörre, jonka takia lasin keskellä olevat kuplat kohoavat helposti ylös. Ne puskevat mukanaan olutta, joka noustessaan painaa lasin reunoilla olevat - erityisesti pienet - kuplat alaspäin. Havainnosta kerrottiin Stanfordin yliopiston verkkosivulla, missä ilmiön voi nähdä omin silmin videopätkästä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla