Näemme puolisomme usein idealisoidussa valossa. Kuva: Ibrahim Asad / Wikimedia Commons
Näemme puolisomme usein idealisoidussa valossa. Kuva: Ibrahim Asad / Wikimedia Commons

Meillä on taipumus liioitella kumppanin älykkyyttä vielä enemmän kuin omaamme.

Myönteisyysharhan takia ihmiset uskovat olevansa keskimääräistä parempia tai onnekkaampia eri asioissa.

Enemmistö kokee olevansa tavanomaista parempi auton ratissa. Ihmiset myös tuppaavat uskomaan, että heille sattuu tulevaisuudessa enemmän mukavia asioita kuin keskivertoihmiselle.

Monien mielestä älykkyyttäkin tuntuu kertyneen omaan päähän enemmän kuin tavallista. Taipumuksemme yliarviointiin menee kuitenkin vielä pidemmälle, kun tulee puheeksi oma kumppanimme.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tuoreen tutkimuksen mukaan yliarvioimme omat aivomme 30 älykkyystestipisteen verran todellista terävämmiksi. Näin tekevät sekä miehet että naiset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Puolison kohdalla mielikuvamme heittää hänen todellisista kyvyistä vielä enemmän. Naisten arvio miehestään menee 38 pistettä yläkanttiin ja miesten arvio vaimostaan tai tyttöystävästään 36 pistettä.

Tuo pistemäärä erottaa joissain älykkyyden mitta-asteikoissa poikkeuksellisen älykkään ihmisen tavanomaisilla hoksottimilla varustetusta.

Johtopäätös voi kuulostaa kiusalliselta: puolisosi ei todennäköisesti ole läheskään niin skarppi kuin luulet.

Nämä tulokset tulivat kokeista, joihin osallistui yli 200 puolalaista pariskuntaa. Heitä pyydettiin arvioimaan omaa ja puolisonsa älykkyyttä monikohtaisella asteikolla, joka ulottui erittäin alhaisesta keskimääräisen kautta erittäin korkeaan.

Puolisoiden subjektiiviset arviot tutkijat muunsivat älykkyystestiasteikoille ja vertasivat niitä älykkyystestien tuloksiin.

Jo aiemmin on saatu viitteitä siitä, että ihmiset näkevät puolison kaunistelevien silmälasien lävitse. Tutkimusten mukaan ihmiset näet arvioivat kumppaninsa kauniimmaksi kuin itsensä.

Tavallaan sekin on itsensä ylentämistä, sikäli kuin puoliso jossain mielessä edustaa meitä itseämme. Poikkeuksellisen etevä tai vetävä puoliso – olkoonkin että vain omissa silmissä – kohottaa itsetuntoa ja luo optimismia.

Puolison idealisointi tekee monien tutkimusten mukaan myös hyvää rakkauselämälle.

Vaikka ruusuinen mielikuva ei olisi täysin totta, se lisää tyytyväisyyttä ja sitoutumista parisuhteeseen.

Positiiviset harhakuvat saattavat auttaa silloinkin, kun suhteen alkua kannatelleen ensihuuman jälkeen silmät avautuvat myös kumppanin puutteille.

Tutkimuksissa on huomattu, että mitä enemmän puolisot idealisoivat toisiaan suhteen alussa, sitä enemmän suhteet kestävät myöhempiä vastoinkäymisiä ja sitä tyytyväisempiä ihmiset suhteessaan ovat.

Puolisoiden älykkyyttä koskevan tutkimuksen julkaisi Intelligence-lehti, ja siitä kertoi myös Britannian psykologiyhdistyksen tiedeblogi.

H.Mielinen
Seuraa 
Viestejä8

Jos ihminen arvioi 30 pisteen verran yläkanttiin älykkyyttään ja puolisonsa älykkyyttä vielä enemän, niin meidän taloudessa sijoitutaan alueelle 65-75. On kyllä tuuri käynyt, että molemmat ollaan töitä saatu.

  • ylös 18
  • alas 5
Sisältö jatkuu mainoksen alla