Aivomme on helppo huijata ”poistumaan kehosta”: tunnemme olevamme siinä ruumiissa, jonka silmin maailmaa katselemme.Kuva: <span class="photographer">Staffan Larsson</span>
Aivomme on helppo huijata ”poistumaan kehosta”: tunnemme olevamme siinä ruumiissa, jonka silmin maailmaa katselemme.Kuva: Staffan Larsson

Kun ihmistä kosketetaan samalla kun hän näkee kehonsa oudosta perspektiivistä, hän tuntee siirtyvänsä itsensä ulkopuolelle.

Tukholman Karoliinisen Instituutin tutkijat Henrik Ehrsson ja Valeria Petkova ovat jälleen tarjoilleet koehenkilöille kehostapoistumiskokemuksia.

Koehenkilöille asetettiin virtuaalilasit, joiden videokuva tuli heitä vastapäätä asetun mallinuken silmien kohdille asetetuista kameroista. Koehenkilöt siis näkivät ympäristön mallinuken silmin. Sitten sekä nukkea että koehenkilöä tökättiin tikulla mahaan molempien ”katsoessa” alas kroppaansa. Tällöin koehenkilöt kokivat siirtyneensä mallinuken ruumiiseen.

Osat vaihtuivat myös kättelytilanteessa, jossa koehenkilön näkemä kuva tuli käteltävän avustajan päähän kiinnitetystä kamerasta. Tällöin koehenkilö koki olevansa avustaja. Kokemus syntyi, vaikka avustaja olisi ollut eri sukupuolta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kokemuksen aitous varmistettiin uhkaamalla veitsellä ensin avustajan ja sitten koehenkilön omaa kättä. Vain avustajan käden uhkaaminen aiheutti koehenkilössä stressivasteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen tuomaa tietoa voidaan soveltaa esimerkiksi virtuaalitodellisuutta hyödyntävien pelien tai robottien kehittelyssä.

Tutkimuksen julkaisi PLoS ONE

Lue lisää kehostapoistumiskokemuksesta Tiede 8/2008 jutusta Meno-paluu kuolemaan

Sisältö jatkuu mainoksen alla