Kuvapörssi.
Kuvapörssi.

Aiemmin omega-3-rasvahappojen sydäntä suojaava vaikutus oli vahvistettu vain terveillä.

Kasviöljyjen ja kalan omega-3-rasvahapot auttavat estämään sydäninfarktin saaneiden rytmihäiriöitä, käy ilmi tuoreesta yhdysvaltalaistutkimuksesta.

Omega-3-rasvahapot tunnetusti pienentävät terveiden riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, mutta niiden vaikutus sydäninfarktin jo saaneiden rytmihäiriövaaraan on ollut epävarmempaa.

Tutkimusta varten 260 infarktipotilasta vastasi ruokavaliota selvittävään kyselyyn, minkä jälkeen heidän sydäntään seurattiin vuorokauden ajan.

Seuranta paljasti kammioperäiset rytmihäiriöt selvästi harvinaisemmiksi potilailla, jotka saivat ruoastaan runsaasti omega-3-rasvahappoja.

Tulosten perusteella sydäninfarktipotilaiden rytmihäiriöt saattaisivat vähentyä, jos heille annettaisiin omegarasvahappovalmisteita. On myös mahdollista, että rasvahapot auttavat vain, kun ne saa ruoasta.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

(American Journal of Clinical Nutrition 2009;89:1315–1320)