Veren alhaiset rasvahappotasot liittyvät muistiongelmiin myös ihmisillä, joilla ei ole dementiaa.

Kalasta ja kasviöljyistä saatavat omega-3-rasvahapot saattavat olla tärkeitä muistin ja ajattelun ylläpitäjiä, ilmenee Neurology-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta. Aivojaan voi siis mahdollisesti huoltaa huolehtimalla sopivien rasvojen riittävyydestä.

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen tulokset perustuvat 1 600 keskimäärin 67-vuotiaan aivojen magneettikuvaukseen sekä kognitiivisiin testeihin ja verinäytteisiin.

Tutkimukset paljastivat niukasti DHA-rasvahappoja saavien aivojen tilavuuden pienemmäksi kuin niitä eniten saavien.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos henkilö sai niukasti myös muita omega-3-rasvahappoja, kuten EPA-rasvahappoja, hän menestyi todennäköisesti heikommin testeissä, jotka kartoittivat visuaalista muistia sekä muita kognitiivisia mielentoimintoja kuten ongelmanratkaisua ja abstraktia ajattelua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aivoissa on runsaasti DHA:ta ja se vähenee muun muassa Alzheimerin tautiin sairastuvilla. Lisäksi väestötutkimukset ja hiirikokeet ovat vihjanneet DHA:n ehkäisevän tai lykkäävän dementiaa. Dementiaan jo sairastuneita omega-3-rasvat eivät auta.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

mikkokaneli
Seuraa 
Viestejä1

Todella mielenkiintoinen tutkimus. Itse olen kärsinyt lukihäiriöstä jonka vuoksi muistiongelmiin olen hakenut kaikenlaista apua. Senkoommin kuin kuulin omega-3-rasvahappojen mahdollisista yhteyksistä aivojen tilavuuteen olen syönyt kyseisiä lisäravinnetuotteita. Se jää tutkijoiden tutkittavaksi, että lopulta kuinka suuri vaikutus sillä on.

Yst. terveisin,

Mikko Kaneli

Sisältö jatkuu mainoksen alla